Οξεία επιγλωπίτιδα

Πληροφορίες για την οξεία επιγλωττίτιδα

Τι είναι η οξεία επιγλωττίτιδα

Η οξεία επιγλωττίτιδα πρόκειται για μία βακτηριακή λοίμωξη στην περιοχή της επιγλωττίτιδας και των γύρω ιστών που εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα. Απαντάται κυρίως σε παιδιά. Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς επηρεάζει τη βατότητα των αεραγωγών και έτσι ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Η αντίστοιχη πάθηση στους ενήλικες ονομάζεται υπεργλωττίτιδα.

Αίτια της οξείας επιγλωττίτιδας

Τα αίτια της οξείας επιγλωττίτιδας ανάγονται στον αιμόφιλο της ινσφλουέντσας τύπου Β (Hib), σε μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Απαντάται κυρίως σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 7 ετών και κυρίως στα αγόρια. Λόγω της εφαρμογής εμβολιασμού στα παιδιά κατά του μικροβίου Β (Hib) η συχνότητα της νόσου έχει μειωθεί. Σε αντίθεση βεβαίως με τους ενήλικες που τα περιστατικά ασθενείας έχουν αυξηθεί.

Συμπτώματα της οξείας επιγλωττίτιδας

Η συμπτωματολογία της οξείας επιγλωττίτιδας εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία κατάποσης και ομιλίας, ενώ ο ασθενής τείνει να κάθεται με το κεφάλι προς τα πίσω, το στόμα ανοιχτό και τη γώσσα να προεξέχει.  Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ταχύτατα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί συμπτώματα βήχα. Σε κάθε περίπτωση κατευθυνθείτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Διάγνωση της οξείας επιγλωττίτιδας

Η διάγνωση για την οξεία επιγλωττίτιδα γίνεται με βάση το ιστορικό και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Θα κριθεί αναγκαία η εξέταση αίματος, η καλλιέργεια, η ακτινογραφία τραχήλου.

Θεραπεία της οξείας επιγλωττίτιδας

Η θεραπεία της οξείας επιγλωττίτιδας γίνεται με εισαγωγή του ασθενούς σε νοσοκομειακή μονάδα, ώστε να διασφαλιστεί η αναπνοή του. Πολύ συχνά κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή στην εντατική. Ταυτόχρονα στον ασθενή χορηγούνται αντιβιοτικά σκευάσματα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία επιγλωττίτιδα είναι ο παιδίατρος και ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παιδίατρο

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο