Νόσος του Wilson

Νόσος-του-Wilson-τι είναι

Πληροφορίες για την νόσο του Wilson

Τι είναι η νόσος του Wilson

Η νόσος του Wilson είναι μια διαταραχή στο μεταβολισμό του χαλκού και την εναπόθεσή του σε διάφορα όργανα. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση.

Πού οφείλεται η νόσος του Wilson

Η νόσος του Wilson είναι μία νόσος που οφείλεται στην κληρονομικότητα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η νόσος του Wilson

Η νόσος του Wilson προκαλεί βλάβες στο συκώτι λόγω της εναπόθεσης του περισσεύματος χαλκού. Η πάθηση μπορεί να επιφέρει οξείες θανατηφόρες βλάβες με βαρύ ίκτερο και ηπατική ανεπάρκεια. Όλοι οι τύποι της χρόνιας ηπατικής νόσου είναι πιθανές. Η εναπόθεση χαλκού στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές και ψυχιατρικές εκδηλώσεις. Στα μάτια δημιουργείται ένας πορτοκαλί δακτύλιος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου του Wilson

Η διάγνωση της νόσου του Wilson γίνεται με κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο. Στα εργαστηριακά ευρήματα περιλαμβάνονται τα χαμηλά επίπεδα σερουλοπλασμίνης του ορού, αυξημένα επίπεδα χαλκού στα ούρα και στον ηπατικό ιστό, παρουσία δακτυλίου Kayser-Fleischer στα μάτια.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Wilson

Η νόσος του Wilson απαιτεί θεραπεία από τον κατάλληλο γιατρό. Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του χαλκού από το σώμα με παράγοντες που βοηθούν στην απέκκρισή του, καθώς και η πρόληψη της πρόσληψης χαλκού από το έντερο. Σε περιπτώσεις οξείας ηπατικής ανεπάρκειας ή κίρρωσης ενδείκνυται μεταμόσχευση ήπατος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την νόσο του Wilson είναι ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο