Νόσος Lyme

Νόσος-lyme-τι είναι

Πληροφορίες για τη νόσο Lyme

Τι είναι η νόσος Lyme

Η νόσος Lyme είναι μία πάθηση, η οποία προκαλείται από τη σπειροχαίτη borrelia burgdorferi, η οποία είναι κοινή νόσος στην Αμερική και μεταδίδεται μέσω κροτώνων. Η νόσος εμφανίζεται σε περιοχές στη βορειοδυτική πλευρά του Ειρηνικού, συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι κρότωνες των ελαφιών είναι πιο δραστήριοι. Η μεταδοτικότητα της νόσου ελαττώνεται, αν αφαιρεθούν άμεσα οι κρότωνες από το δέρμα, προτού περάσουν στο αίμα.

Πού οφείλεται η νόσος Lyme

Η νόσος Lyme προκαλείται από τη σπειροχαίτη borrelia burgdorferi, η οποία είναι κοινή νόσος στην Αμερική και μεταδίδεται μέσω κροτώνων.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η νόσος Lyme

Η νόσος του Lyme εκδηλώνεται σε τρία στάδια. Αρχικώς, η λοίμωξη ξεκινά με το δήγμα του κρότωνα. Μετά από μερικές μέρες, ο πάσχων μπορεί να εκδηλώσει τοπικό εξάνθημα, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του τραχήλου, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Στη συνέχεια, η διάχυτη λοίμωξη διαρκεί εβδομάδες ως και μήνες. Οι σπειροχαίτες εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα μέσω της ροής του αίματος και μπορεί να προκληθεί: πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, περικαρδίτιδα, καρδιακή δυσαρρυθμία, λεμφαδενοπάθεια. Κατά το τρίτο στάδιο, η χρόνια λοίμωξη ξεκινά 2-3 χρόνια μετά το αρχικό δήγμα. Ο πάσχων μπορεί να αναπτύξει αρθρίτιδα, εγκεφαλίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Lyme

Η διάγνωση της νόσου Lyme γίνεται μέσω εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Ο γιατρός αναγνωρίζει το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη διάγνωση δοκιμασίες αντισωμάτων για τη borrelia burgdorferi. Τα αντισώματα αναπτύσσονται κατά των πρωτεϊνών των μαστιγίων και της εξωτερικής επιφάνειας της σπειροχαίτης.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Lyme

Η νόσος Lyme αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται μόνο από τον θεράποντα ιατρό. Αρχικώς, μπορεί να χορηγηθεί δοξυκυκλίνη ή αμπικολλίνη από το στόμα. Αν ένας ασθενής είναι αλλεργικός στην πενικιλλίνη χορηγείται ερυθρομυκίνη ή κεφουροξίμη. Ειδικής θεραπείας χρήζουν οι ασθενείς με καρδιακή ή νευρολογική συμμετοχή. Γενικότερα, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα. Οι ασθενείς με τη νόσο χρειάζονται συνήθως αντιβιοτικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την νόσο Lyme είναι ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο