Νόσος Addison

Νόσος-addison-τι είναι

Πληροφορίες για τη νόσο Addison

Τι είναι η νόσος Addison

Η νόσος Addison είναι μία πάθηση που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα κορτικοστεροειδικών ορμονών στο αίμα, τα οποία προκαλούν αλλαγές στις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού. Τα κορτικοστεροειδή είναι ορμόνες που συμμετέχουν στη διαδικασία του μεταβολισμού, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της ισορροπίας του νατρίου, του χλωρίου και του νερού στον οργανισμό. Η νόσος εντοπίζεται συχνότερα σε γυναίκες.

Πού οφείλεται η νόσος Addison

Η νόσος Addison μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί βλάβη σε επινεφρίδιο. Λιγότερο συχνά αίτια αποτελούν παθήσεις όπως η λοίμωξη από τον ιό HIV, ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στα επινεφρίδια, πτώση της αρτηριακής πίεσης, έλλειψη ενεργοποίησης των επινεφριδίων από την υπόφυση. Η έκκριση των κορτικοστεροειδών καταστέλλεται από τη μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδικών φαρμάκων.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η νόσος Addison

Τα συμπτώματα της νόσου Addison συμπεριλαμβάνουν:

  • Αίσθημα κόπωσης
  • Απώλεια βάρους
  • Μειωμένη όρεξη
  • Αδυναμία
  • Μελάχρωση του δέρματος
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Σύγχυση
  • Εμετός

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Addison

Η διάγνωση της νόσου Addison γίνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό. Απαιτείται μέτρηση των επιπέδων νατρίου, χλωρίου και καλίου στο αίμα, μέτρηση των κορτικοστεροειδών.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Addison

Η νόσος Addison για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη νόσος. Συνήθως χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως τα κορτικοστεροειδή. Η δόση των φαρμάκων αυτών θα καθορίζεται πάντα από τον γιατρό. Σε περιόδους κρίσης μαζί με τη φαρμακευτική θεραπεία είναι απαραίτητη και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και γλυκόζης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη νόσο Addison είναι ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο