Νεογνικός λύκος

Νεογνικός-λύκος-τι είναι

Πληροφορίες για τον νεογνικό λύκο

Τι είναι ο νεογνικός λύκος

Ο νεογνικός λύκος είναι μία νόσος που εκδηλώνεται σπανίως. Απαντάται σε έμβρυα και νεογνά και αποκτάται από τη δίοδο κάποιων συγκεκριμένων μητρικών αυτοαντισωμάτων μέσω του πλακούντα. Τα αντισώματα αυτά είναι γνωστά ως αντισώματα αντι-Ro και αντι-La. Αυτά τα αντισώματα υπάρχουν στο 1/3 των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ωστόσο πολλές μητέρες με τα συγκεκριμένα αντισώματα δεν γεννούν παιδιά με νεογνικό λύκο.

Πού οφείλεται

Ο νεογνικός λύκος αποκτάται από τη δίοδο κάποιων συγκεκριμένων μητρικών αυτοαντισωμάτων μέσω του πλακούντα. Τα αντισώματα αυτά είναι γνωστά ως αντισώματα αντι-Ro και αντι-La.

Συμπτώματα που εκδηλώνει ο νεογνικός λύκος

Ο νεογνικός λύκος δεν είναι ίδιος με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα του νεογνικού λύκου εξαφανίζονται αυτομάτως στην ηλικία των 3-6 μηνών. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται μετά από μερικές μέρες μετά τη γέννηση, ενώ συνήθως εξαφανίζεται χωρίς να μείνει σημάδι. Άλλο ένα σύμπτωμα είναι η μη φυσιολογική γενική εξέταση αίματος, η οποία τείνει να διορθώνεται σε λίγες βδομάδες χωρίς θεραπεία. Σπανίως, εκδηλώνεται καρδιακή αρρυθμία.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο νεογνικός λύκος μπορεί να θεραπευτεί ενίοτε ακόμη και στο αγέννητο μωρό. Μετά την γέννηση, αν ένα παιδί έχει συγγενή καρδιακό αποκλεισμό χρειάζεται συνήθως εμφύτευση βηματοδότη. Αν κάποια γυναίκα έχει ήδη ένα μωρό με συγγενή καρδιακό αποκλεισμό, υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει κι άλλο παιδί με το ίδιο πρόβλημα υγείας. Τα παιδιά που γεννιούνται με νεογνικό λύκο μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον νεογνικό λύκο είναι ο Παιδίατρος

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο