Νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

neaniki arthritida

Τι είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είναι μια ρευματολογική ασθένεια που εμφανίζεται στα παιδιά και στους εφήβους κάτω από 16 ετών. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρόνια παιδική νόσο και εμφανίζεται με τη μορφή φλεγμονής στις αρθρώσεις αλλά και σε άλλα όργανα.

Δες ακόμα:

Η ηλικία έναρξης της  και οι εξωαρθρικές εκδηλώσεις της ποικίλλουν. Οι ασθενείς που νοσούν από αυτή μπορούν να εμφανίσουν θετικό ή αρνητικό ρευματοειδή παράγοντα.

Είδη της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα χωρίζεται σε 3 είδη:

 • Την ολιγοαρθρική- όταν προσβάλλονται έως και 4 αρθρώσεις οι οποίες είναι συνήθως και μεγαλύτερες (αστράγαλος, γόνατο, καρπός)
 • Τη πολυαρθρική – όταν προσβάλλονται πολλές αρθρώσεις (πάνω από 5), μεγάλες και μικρότερες, και συνήθως με μια συμμετρικότητα όσον αφορά τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του ασθενή
 • Τη συστηματική – όταν εκτός από αρθρώσεις υπάρχουν και εξωαρθρικές εκδηλώσεις, προσβάλλονται δηλ. και άλλα όργανα

Αίτια της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τα αίτια για την νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν γνωστά.

Συμπτώματα της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τα συμπτώματα της νεανικής ρευματοειδής αρθρίτιδας διαφέρουν ανάλογα με το είδος της.

Συστηματική νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το παιδί συνήθως εμφανίζει διακοπτόμενα πυρετικά κύματα (ως 38ο C) μία ή δύο φορές τη μέρα, μπορεί να εμφανίσει ένα παροδικό ερυθρό εξάνθημα διάρκειας το πολύ λίγων ωρών, μοιάζει με άρρωστο, έχει πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς και πιθανόν να έχει πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή λόγω συλλογής υγρού στο χιτώνα της καρδιάς ή στον πνεύμονα (περικαρδίτιδα ή πλευρίτιδα).

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο και παραμόρφωση στις αρθρώσεις, διόγκωση λεμφαδένων, συκωτιού και σπλήνας, οστεοπενία, αναιμία και καθυστέρηση της ανάπτυξης. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα μειώνονται όταν πέφτει ο πυρετός.

Υπάρχει όμως η περίπτωση να εμφανιστούν επιπλοκές όπως λεμφαδενοπάθεια, λευκοκυττάρωση και περικαρδιακός επιπωτισμός που μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς

Πολυαρθική νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Το παιδί μπορεί να εμφανίσει εκτός από πόνο στις αρθρώσεις και συμπτώματα όπως κόπωση, ανορεξία, αναιμία, καθυστέρηση στην σεξουαλική του ανάπτυξη και οστεοπενία.

Ολιγαρθρική νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Το παιδί εμφανίζει εκτός από πόνο στις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από το χρόνο εμφάνισης της ολιγαρθρικής νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όταν είναι πρώιμη (1-5 ετών) το παιδί μπορεί να πάθει χρόνια οφθαλμολογική φλεγμονή που μπορεί να δημιουργήσει βαριές μη αναστρέψιμες βλάβες όσον αφορά την όραση του. Στην όψιμη ολιγαρθρική νεανική αρθρίτιδα προσβάλλονται μεγάλες αρθρώσει ή και η σπονδυλική στήλη και τα συμπτώματα είναι τενοντίτιδες και ενθεσίτιδες.

Διάγνωση της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η διάγνωση γίνεται με εμπεριστατωμένη  κλινική εξέταση του ασθενούς, λήψη ιατρικού ιστορικού και εργαστηριακές εξετάσεις. Για τη διάγνωση της νεανικής ρευματοειδής αρθρίτιδας είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

 • Αρθρίτιδα διαπιστώνεται όταν υπάρχει διόγκωση της άρθρωσης, συλλογή υγρού και τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω: θερμότητα στην άρθρωση, ευαισθησία στην άρθρωση, πόνος ή περιορισμός κατά την κίνηση.
 • Θα πρέπει να εμμένει τουλάχιστον για 6 εβδομάδες.
 • Θα πρέπει να έχει εμφανιστεί σε ηλικία κάτω των 16 ετών.
 • Θα πρέπει να αποκλειστούν τα άλλα είδη αρθρίτιδας που εμφανίζονται στις ηλικίες αυτές.
 • Υπάρχει αδυναμία διάγνωση της αποκλειστικά από εργαστηριακούς ελέγχους.

Πώς αντιμετωπίζεται η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του ασθενούς σε αυτά, με κορτικοστεροϊδή. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται ο ασθενής.

Η θεραπεία έχει ως στόχο την ανακούφιση του ασθενούς και την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε το παιδί να μπορεί να διατηρεί τις αρθρώσεις του εύκαμπτες και μη παραμορφωμένες και να μπορεί να κάνει τις δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν, να αυτοεξυπηρετείται και γενικότερα να διάγει μια όσο το δυνατόν φυσιολογική ζωή. Έτσι μπορεί να προλάβει και μόνιμες βλάβες και αναπηρίες που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της νόσου στην ενήλικη ζωή του.

Στο παραπάνω πλαίσιο είναι σημαντικό για τον ασθενή:

 • Να έχει μια σωστή διατροφή και συνεχή παρακολούθηση.
 • Να αναπαύεται επαρκώς και να αποφεύγει την υπερβολική κόπωση.
 • Να κάνει εργοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία για να διατηρεί τους μυς και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση (το κολύμπι αποτελεί καλή μορφή άσκησης).
 • Να εφαρμόζει στις πάσχουσες περιοχές θερμά επιθέματα 2-3 φορές τη μέρα για ανακούφιση του πόνου.
 • Να διατηρεί μια καλή στάση σώματος, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και στον ύπνο.

Σημαντικό πέρα από τα παραπάνω είναι το παιδί και η οικογένεια του να λάβουν στήριξη και πληροφόρηση σχετικά με την ασθένεια και να μάθουν να ζουν με αυτή.

Σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων και επιπλοκών, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στους κατάλληλους κατά περίπτωση ιατρούς .

Πρόγνωση της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα στην ολιγαρθρική της μορφή συνήθως έχει καλή πρόγνωση και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Στην πολυαρθρική και τη συστηματική της μορφή μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση στη θεραπεία, μπορεί όμως να υπάρξει και ανθεκτικότητα και τα συμπτώματα να επιμένουν και στην ενήλικη ζωή. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να ζει με τη νόσο και να στηρίζεται από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ο Ρευματολόγος και ο Παιδίατρος

Κλείστε ραντεβού με Ρευματολόγο

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο