Μολυσματικό κηρίο

molismatiko kirio

Τι είναι το μολυσματικό κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια δερματική λοίμωξη η οποία προκαλείται από διάφορα βακτήρια και εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα και τη μύτη με τη δημιουργία μικρών φουσκάλων, που όταν σκάνε τρέχει από αυτές κίτρινο υγρό και δημιουργούν καφέ κρούστα που συχνά μοιάζει με κερί ή σταγόνες μελιού.

Δες ακόμα: Θυλακίτιδα: Μετάδοση και Θεραπεία

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη και εμφανίζεται πολύ συχνά στα παιδιά.

Μετάδοση

Το μολυσματικό κηρίο είναι πολύ μεταδοτικό και μεταδίδεται από την φυσική επαφή είτε με τη μολυσμένη περιοχή ή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή για την υγιεινή του σημείου αυτού, ή μολυσμένα χέρια.

Που οφείλεται

Το μολυσματικό κηρίο οφείλεται στην είσοδο στο δέρμα στα σημεία όπου υπάρχουν αμυχές, κοψίματα ή κάποια δερματική λοίμωξη, όπως έκζεμα, κάποιων βακτηρίων, συνήθως στρεπτόκοκκου ή και σταφυλόκοκκου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του μολυσματικού κηρίου είναι η δημιουργία φουσκάλων συνήθως γύρω από το στόμα και τη μύτη και ερεθισμό του δέρματος στην συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα και πόνο στην πάσχουσα περιοχή και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με προσοχή ως προς την μεταδοτικότητά του μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του προσώπου και του σώματος. Οι φουσκάλες αυτές ανοίγουν και απελευθερώνεται  ένα κίτρινο υγρό. Στη συνέχεια δημιουργείται μια καφέ κρούστα η οποία μοιάζει με σταγόνες μελιού ή κεριού (εξ’ ου και το όνομα).

Διάγνωση

Η διάγνωση του μολυσματικού κηρίου γίνεται μέσω της κλινικής εικόνας του ασθενούς από το δερματολόγο.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το μολυσματικό κηρίο αντιμετωπίζεται με τοπική (κρέμα) ή από το στόμα αντιβίωση (δισκία/χάπια), ανάλογα με την περίπτωση. Ο γιατρός κατά περίπτωση μπορεί να συστήσει απομάκρυνση 2 -3 φορές τη μέρα, του υγρού που εκκρίνεται, με την πλύση με νερό και σαπούνι, ή με ζεστό αλατόνερο ή κάποιο ειδικό προϊόν. Η πάσχουσα περιοχή καλό είναι να διατηρείται καθαρή και στεγνή. Σε περίπτωση έντονου κνησμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη συνταγογραφούμενα αντισταμινικά.

Πρόληψη

Για την πρόληψη του μολυσματικού κηρίου είναι σημαντικό σε περιοχές με αμυχές, κοψίματα ή τραυματισμούς να χρησιμοποιείται αντισηπτικό για την αποφυγή εισαγωγής βακτηρίων. Επίσης σημαντική είναι η καλή υγιεινή, καλό πλύσιμο χεριών και η αποκλειστική χρήση πετσετών, σεντονιών κλπ.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το μολυσματικό κηρίο είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο