Μεσοθηλίωμα

Μεσοθηλίωμα-τι είναι

Τι είναι το μεσοθηλίωμα

Το μεσοθηλίωμα είναι ένας ασυνήθιστος τύπος καρκίνου του υπεζωκότα και του περιτοναίου. Πρόκειται για κακοήθεια που αφορά στη λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει τους πνεύμονες (υπεζωκότας). Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όταν ληφθεί το ιστορικό του ασθενούς εντοπίζεται έκθεση σε αμίαντο. Η πάθηση εκδηλώνεται συχνότερα σε άνδρες άνω των 50 ετών.

Δες ακόμα: Οι κίνδυνοι στην υγεία μας από το κάπνισμα

Πού οφείλεται το μεσοθηλίωμα

Το μεσοθηλίωμα έχει συσχετιστεί με την έκθεση σε αμίαντο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το μεσοθηλίωμα

Τα συμπτώματα του μεσοθηλιώματος εξαρτώνται από το σημείο της πάθησης. Πολλές φορές χρειάζονται αρκετά χρόνια μετά την έκθεση σε αμίαντο για να εκδηλωθεί. Στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να μην εκδηλωθούν συμπτώματα.

Γενικότερα, τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι:

  • Αίσθημα κόπωσης
  • Έντονη εφίδρωση
  • Μειωμένη όρεξη
  • Απώλεια σωματικού βάρους
  • Δύσπνοια
  • Βήχας
  • Βραχνή φωνή
  • Θωρακικό άλγος
  • Κοιλιακό οίδημα (περιτόναιο)

Αν ο καρκίνος μετασταθεί σε άλλα μέρη του σώματος εκδηλώνονται κι άλλα συμπτώματα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το μεσοθηλίωμα είναι ο Πνευμονολόγος

Πώς γίνεται η διάγνωση για το μεσοθηλίωμα

Για τη διάγνωση του μεσοθηλιώματος απαιτείται κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό. Είναι σημαντικό να ληφθεί το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς.

Στη συνέχεια, μπορεί να ζητηθούν από το γιατρό να ληφθούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία θώρακος, η αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, βρογχοσκόπηση, αναπνευστικές δοκιμασίες, βιοψία.

Πώς αντιμετωπίζεται το μεσοθηλίωμα

Η αντιμετώπιση του μεσοθηλιώματος εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και από το αν έχει μετασταθεί. Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται τμήμα ή όλος ο ιστός και υγρό που έχει μαζευτεί γύρω από τους πνεύμονες.

Άλλη θεραπεία που εφαρμόζεται είναι η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται συνδυασμός των θεραπειών που είναι διαθέσιμες. Η κάθε περίπτωση ασθενή είναι διαφορετική και γι’ αυτό εφαρμόζεται συγκεκριμένη μορφή θεραπείας, με βάση το ιστορικό του και τη διάγνωση του γιατρού.

Είναι σημαντικό, ο θεράπων ιατρός να ενημερώσει τον ασθενή και το περιβάλλον του για τις υπάρχουσες θεραπείες και να εξηγήσει λεπτομέρειες για τις θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν στον εν λόγω ασθενή.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ