Μαστογραφία

Μαστογραφία-τι είναι, πώς γίνεται

Πληροφορίες για τη μαστογραφία

Τι είναι η μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι ακτινογραφία που απεικονίζει το εσωτερικό των μαστών με ακτίνες Χ. Η εξέταση γίνεται για να εντοπιστεί ενδεχόμενος καρκινικός όγκος στο μαστό. Η ακτινοβολία που λαμβάνει είναι χαμηλής δόσης. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η πιο σύγχρονη μορφή της εξέτασης. Πραγματοποιείται με τη χρήση ανιχνευτών. Η απεικόνιση είναι δυνατό να τυπωθεί με laser κάμερα σε φιλμ, να αποθηκευθεί σε CD και αρχειοθετηθεί.

Πώς πραγματοποιείται η μαστογραφία

Η μαστογραφία γίνεται με δύο λήψεις σε κάθε μαστό. Λαμβάνεται με τη χρήση ενός πίεστρου με σταδιακή ελεγχόμενη πίεση. Οι μαστοί τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο πλάκες ξεχωριστά. Υπάρχει τόσο ο αναλογικός μαστογράφος όσο και ο ψηφιακός. Ο μαστός που βρίσκεται ανάμεσα στις πλάκες ακτινοβολείται. Λαμβάνονται δύο λήψεις από κάθε μαστό, ώστε να καλυφθούν όλες οι οπτικές γωνίες. Οι απεικονίσεις αποτυπώνονται σε φιλμ στην αναλογική μαστογραφία και ψηφιακά στην ψηφιακή μαστογραφία.

Προετοιμασία πριν τη μαστογραφία

Πριν τη μαστογραφία θα πρέπει η ασθενής να έχει συζητήσει με το γιατρό το ιστορικό της (προηγούμενα παθολογικά ευρήματα, χειρουργικές επεμβάσεις, προηγούμενη χρήση ορμονών, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό). Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία δεν θα πρέπει να φορούν κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα και αποσμητικό ή άρωμα. Το αποσμητικό ή οι αντιϊδρωτικές σκόνες ανιχνεύονται κατά την μαστογραφία και μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στη διάγνωση.  Καλό θα ήταν να φοράτε μπλούζα ή πουκάμισο για να μπορείτε να τα αφαιρέσετε εύκολα για την εξέταση.

Που πραγματοποιείται η μαστογραφία

Για να πραγματοποιήσετε την εξέταση της μαστογραφίας θα πρέπει να επισκεφθείτε Διαγνωστικό Κέντρο

Κλείστε ραντεβού με Διαγνωστικό Κέντρο