Μαστογραφία

Μαστογραφία-τι είναι, πώς γίνεται

Τι είναι η μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι ακτινογραφία που απεικονίζει το εσωτερικό των μαστών με ακτίνες Χ. Η εξέταση γίνεται για να εντοπιστεί ενδεχόμενος καρκινικός όγκος στο μαστό. Η ακτινοβολία που λαμβάνει είναι χαμηλής δόσης.

Βρες εδώ διαγνωστικά κέντρα για μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η πιο σύγχρονη μορφή της εξέτασης. Πραγματοποιείται με τη χρήση ανιχνευτών. Η απεικόνιση είναι δυνατό να τυπωθεί με laser κάμερα σε φιλμ, να αποθηκευθεί σε CD και αρχειοθετηθεί.

Πώς πραγματοποιείται

Γίνεται με δύο λήψεις σε κάθε μαστό. Λαμβάνεται με τη χρήση ενός πίεστρου με σταδιακή ελεγχόμενη πίεση. Οι μαστοί τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο πλάκες ξεχωριστά. Υπάρχει τόσο ο αναλογικός μαστογράφος όσο και ο ψηφιακός. Ο μαστός που βρίσκεται ανάμεσα στις πλάκες ακτινοβολείται. Λαμβάνονται δύο λήψεις από κάθε μαστό, ώστε να καλυφθούν όλες οι οπτικές γωνίες. Οι απεικονίσεις αποτυπώνονται σε φιλμ στην αναλογική μαστογραφία και ψηφιακά στην ψηφιακή μαστογραφία.

Προετοιμασία πριν από αυτή

Πριναπό από την εξέταση θα πρέπει η ασθενής να έχει συζητήσει με το γιατρό το ιστορικό της (προηγούμενα παθολογικά ευρήματα, χειρουργικές επεμβάσεις, προηγούμενη χρήση ορμονών, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό). Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή δεν θα πρέπει να φορούν κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα και αποσμητικό ή άρωμα. Το αποσμητικό ή οι αντιϊδρωτικές σκόνες ανιχνεύονται κατά τη διάρκειά της και μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στη διάγνωση.  Καλό θα ήταν να φοράτε μπλούζα ή πουκάμισο για να μπορείτε να τα αφαιρέσετε εύκολα για την εξέταση.

Που πραγματοποιείται

Για να πραγματοποιήσετε τη συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να επισκεφθείτε Διαγνωστικό Κέντρο

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ