Ξανθελάσματα

Ξανθελάσματα-δείτε πώς αντιμετωπίζονται!

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Τα ξανθελάσματα είναι δερματολογική κατάσταση, κατά την οποία δημιουργούνται επίπεδες κιτρινωπές πλάκες με καθορισμένα όρια και λιπώδη σύσταση πάνω στα βλέφαρα και κάτω από το δέρμα.

Δες ακόμα: Ατοπική δερματίτιδα

Που οφείλονται

Απαντώνται σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς μπορεί απλώς ο ασθενής να έχει υπερευαισθησία και να παρουσιάσει ξανθελάσματα και σε άλλες περιοχές του σώματος με παρόμοια σύσταση με αυτή των βλεφάρων, όπως τα χείλη των γεννητικών οργάνων της γυναίκας ή την άκρη της πόσθης στα γεννητικά όργανα του άνδρα.

Αν και η ασθένεια αφορά και τα δύο φύλα, οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν ξανθελάσματα σε ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ανδρών. Συνήθως αφορά ενήλικες, και είναι εξαιρετικά σπάνιο να νοσήσει κάποιο παιδί ή έφηβος.

Συμπτώματα

Συνήθως οι βλάβες που προκαλούνται είναι ακίνδυνες και δε συνοδεύονται από πόνο. Τα ξανθελάσματα εμφανίζονται ως μία κιτρινοπορτοκαλί επίπεδη κηλίδα στο δέρμα, μεγέθους από 2 έως 30 χιλιοστά, και οι αλλοιώσεις τείνουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος. Δεν συνοδεύονται από πόνο ή κνησμό.

Διάγνωση

Παρόλα αυτά κάποιες φορές συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, και θα ήταν καλό οι ασθενείς να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια.

Θεραπεία

Η θεραπεία επιτυγχάνεται με χειρουργική εκτομή ή με Laser ή με χημικό peeling ή ψύξη με άζωτο. Παρόλο που αισθητικά αυτές οι θεραπείες δεν αφήνουν ίχνη, είναι πιθανό μετά από μερικά χρόνια να επανεμφανιστούν, καθώς παρατηρείται υποτροπή σε ποσοστό 5%.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τα ξανθελάσματα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος