Κριθαράκι

Κριθαράκι-τι είναι

Πληροφορίες για το κριθαράκι

Τι είναι το κριθαράκι

Το κριθαράκι είναι φλεγμονή του θύλακα ή των αδένων των βλεφαρίδων. Το εσωτερικό κριθαράκι είναι οξεία πυώδης φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων με τους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες. Το εξωτερικό κριθαράκι είναι οξεία πυώδης φλεγμονή των αδένων του Meibomius. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται απόφραξη του πόρου και επιμόλυνση με σταφυλόκοκκο.

Πού οφείλεται το κριθαράκι

Το κριθαράκι οφείλεται σε φλεγμονή του θύλακα ή των αδένων των βλεφαρίδων. Το μικρόβιο που συνήθως το προκαλεί είναι ο σταφυλόκοκκος.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το κριθαράκι

Το κριθαράκι εκδηλώνεται συνήθως με τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος στην διογκωμένη περιοχή
  • Κοκκίνισμα
  • Διόγκωση στη ρίζα της βλεφαρίδας

Πώς γίνεται η διάγνωση για το κριθαράκι

Η διάγνωση για το κριθαράκι γίνεται μέσω της κλινικής οφθαλμολογικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται το κριθαράκι

Η θεραπεία για το κριθαράκι χορηγείται από τον αρμόδιο γιατρό. Συνήθως συνιστάται η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων και εκρίζωση της βλεφαρίτιδας. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατό να χορηγηθεί και αντιβιοτική αγωγή.

Επιπλοκές που παρουσιάζει το κριθαράκι

Οι επιπλοκές που παρουσιάζει το κριθαράκι είναι σπάνιες και ως τέτοια αναφέρεται η μετάδοση της φλεγμονής μέσω της φλεβικής οδού στο σηραγγώδη κόλπο, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί θρομβοφλεβίτιδα του σηραγγώδους κόλπου.

Πρόληψη για το κριθαράκι

Το κριθαράκι προλαμβάνεται μέσω της καλής υγιεινής των βλεφάρων και των ματιών. Είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας πριν έρθουν σε επαφή με τα μάτια σας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το κριθαράκι είναι ο Οφθαλμίατρος

Κλείστε ραντεβού με Οφθαλμίατρο