Κνίδωση

Κνίδωση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την κνίδωση

Τι είναι η κνίδωση

Ως κνίδωση ορίζεται η αντίδραση του δέρματος που οφείλεται σε διάφορα αίτια μερικά εκ των οποίων είναι αλλεργικά. Η κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο. Χωρίζεται σε οξεία και χρόνια.

Που οφείλεται η κνίδωση

Η κνίδωση οφείλεται τόσο σε αλλεργικούς παράγοντες όσο και σε μη. Η οξεία αλλεργική κνίδωση οφείλεται στην αλλεργική αντίδραση που κινητοποιείται στον οργανισμό μέσω της ανοσοσφαιρίνης IgE. Η πλειοψηφία των ασθενών που εμφανίζουν οξεία αλλεργική κνίδωση είναι αλλεργικά ή έχουν την προδιάθεση. Έντομα, τροφές, φάρμακα είναι κάποια από τα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν οξεία κνίδωση χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτά. Όσο για τη χρόνια κνίδωση τα αίτια δεν είναι εύκολο να γνωστοποιηθούν. Υπάρχει η θεωρία ότι παράγοντες όπως ο ήλιος ή το κρύο κυρίως δηλαδή φυσικά αίτια προκαλούν την εμφάνιση χρόνιας κνίδωσης.

Συμπτώματα της κνίδωσης

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εκδηλώνει η κνίδωση είναι το ερυθρώδες εξάνθημα που εμφανίζεται στο δέρμα και συνήθως έχει τη μορφή οιδηματώδους πλάκας. Τα εξανθήματα αυτά ονομάζονται πομφοί και μπορεί να είναι πολλοί σε αριθμό, σχήματος στρογγυλού ή και ακανόνιστο μερικές φορές και το μέγεθος ποικίλλει. Εμφανίζονται στα σημεία που εκτείνονται από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι το σώμα και η διάρκεια τους μπορεί να είναι από λίγα λεπτά μέχρι μερικές μέρες.

Εκτός από τους πομφούς άλλα συμπτώματα της κνίδωσης είναι ο έντονος κνησμός ή και πόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που διογκώνονται οι βλεννογόνοι σε σημεία όπως τα χείλη, τα βλέφαρα και ο λάρυγγας.

Διάγνωση της κνίδωσης

Η διάγνωση της κνίδωσης γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης αλλά και του πλήρες ιστορικού που λαμβάνει ο γιατρός από τον ασθενή. Όταν τα αίτια δεν μπορούν να διαγνωσθούν από το γιατρό τότε συστήνει ο ασθενής να προβεί σε αιματολογικό έλεγχο.

Πώς αντιμετωπίζεται η κνίδωση

Αρχικά για να μπορέσει ο ασθενής να αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο κνίδωσης θα πρέπει να είναι ψύχραιμος και να μπορέσει να τον καθησυχάσει ο γιατρός. Επιπλέον, για να αντιμετωπισθεί δραστικά ένα επεισόδιο κνίδωσης πρέπει να απομακρυνθεί οποιαδήποτε αιτία προκαλεί αυτή την κατάσταση. Για να μπορέσουν να υποχωρήσουν τα εξανθήματα ο γιατρός χορηγεί αντισταμινικά για μικρό χρονικό διάστημα.

Πρόληψη κατά της κνίδωσης

Είναι σημαντικό σε περίπτωση που ήδη κάποιος γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός σε κάποια ουσία να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα και να ακολουθεί τις οδηγίες που του έχει δώσει ο γιατρός του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κνίδωση είναι ο Αλλεργιολόγος και ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Αλλεργιολόγο

Κλείστε ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο