Καρκίνος του θυρεοειδούς

Καρκίνος-θυρεοειδούς

Πληροφορίες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς

Η κυτταρική βλάβη στην περιοχή του θυρεοειδούς έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κακοήθειας και ορίζεται ως καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας είναι η πηγή παραγωγής θυροξίνης που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Χαρακτηριστικό του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ότι εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών.

Που οφείλεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστεί σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από κάποια νόσο του θυρεοειδούς και έχει μια προτίμηση να προσβάλει το γυναικείο φύλο πιο συχνά από ότι το ανδρικό. Σημαντικό ρόλο παίζει αν κάποιος έχει εκτεθεί σε ιονίζουσα ακτινοβολία και τοξικές ουσίες όπως επίσης αν έχει λάβει σκευάσματα ιωδίου. Τόσο η παχυσαρκία όσο και η κληρονομικότητα φαίνεται ότι είναι εξίσου επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς.

Συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς ποικίλλουν. Αρχικά παρουσιάζονται αλλαγές στον αδένα καθώς παρατηρείται διόγκωση του θυρεοειδούς αλλά και των λεμφαδένων. Επίσης ο ασθενής δυσκολεύεται στην κατάποση και η φωνή του έχει συνήθως μια βραχνάδα. Τέλος αντιμετωπίζει πρόβλημα δύσπνοιας.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Για να διαγνωσθεί ότι κάποιος ασθενής πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων. Αρχικά γίνονται αιματολογικές εξετάσεις ώστε να ελεγχθούν οι τιμές των ορμονών. Επιπλέον γίνεται υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς. Απαραίτητη είναι η παρακέντηση με βελόνα όπου γίνεται λήψη υλικού από τον όγκο και στέλνεται για κυτταρολογικό έλεγχο.

Αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική επέμβαση της  θυρεοειδεκτομής. Για την αποθεραπεία μετά το χειρουργείο ο ασθενής λαμβάνει ραδιενεργό ιώδιο κατόπιν οδηγιών του γιατρού. Αναλόγως το περιστατικό, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη μέθοδο ακτινοθεραπείας ή και ορμονοθεραπείας.

Πρόληψη κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς

Σημαντικό κομμάτι της πρόληψης είναι ο τακτικός έλεγχος όσων πάσχουν από κάποια νόσο του θυρεοειδούς με αποτέλεσμα να μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως οποιαδήποτε κακοήθεια παρουσιαστεί. Γενική οδηγία προς όλους είναι να μην υπάρχει έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία αλλά και να υπάρχει έλεγχος του σωματικού βάρους αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε λίπη και εντάσσοντας κάποια σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ο Ενδοκρινολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ενδοκρινολόγο