Καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα

karkinos-larygga-farygga

Τι είναι ο καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα

Η περιοχή του λάρυγγα – φάρυγγα μπορεί να εμφανίσει κακοήθη βλάβη και συγκεκριμένα στην περιοχή των φωνητικών χορδών. Αυτό ορίζεται ως καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα. Αυτός ο τύπος καρκίνου προσβάλλει πιο συχνά το ανδρικό φύλο από ότι το γυναικείο και κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Δες ακόμα: Γιατί βραχνιάζουμε;

Που οφείλεται ο καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα

Μέχρι στιγμής τα αίτια εμφάνισης κακοήθειας στην περιοχή του λάρυγγα – φάρυγγα είναι άγνωστα. Ενοχοποιείται ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων για την εμφάνιση καρκίνου στο λάρυγγα-φάρυγγα καθώς υπάρχει και συσχετισμός της νόσου με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και με το κάπνισμα.

Συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα – φάρυγγα

Τα πιο κοινά συμπτώματα που εκδηλώνει ο καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα είναι:

  • Βήχας και πόνος στο λαιμό
  • Απώλεια σωματικού βάρους
  • Βραχνάδα στη φωνή
  • Αποβολή αίματος με το βήχα

Διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα – φάρυγγα

Για να γίνει διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα – φάρυγγα είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον κατάλληλο γιατρό αλλά και η λήψη πλήρους ιστορικού από τον ασθενή.

Ο γιατρός κάνει ενδοσκόπηση του λάρυγγα για να διερευνήσει το μέγεθος της βλάβης. Αυτή η εξέταση ονομάζεται λαρυγγοσκόπηση. Ανάλογα με την κλινική εικόνα ο γιατρός αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε βιοψία ή όχι.

Επίσης η αξονική ή και η μαγνητική τομογραφία  χρησιμοποιείται για περαιτέρω έλεγχο.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία όταν εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο και συγκεκριμένα στην περιοχή των φωνητικών χορδών.

Όμως στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να υπάρξει μετάσταση και επιπλοκές όπως απώλεια φωνής καθώς και δυσκολίες στην ομιλία.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση όγκου με χειρουργείο, η χημειοθεραπεία και  η ακτινοθεραπεία και εφαρμόζονται ανάλογα το περιστατικό.

Σπανίως εφαρμόζεται η επέμβαση της λαρυγγεκτομής και γίνεται εφόσον κριθεί απαραίτητο. Τελευταία έχει αρχίσει και αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του λάρυγγα – φάρυγγα με την τοποθέτηση τεχνητών φωνητικών χορδών και τείνει να είναι επιτυχής μέθοδος.

Πρόληψη κατά του καρκίνου του λάρυγγα – φάρυγγα

Είναι σημαντικό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ο ασθενής να επισκέπτεται τον κατάλληλο γιατρό καθώς η πρόληψη επιδρά σημαντικά στην πρόγνωση της νόσου.

Αν και τα αίτια εμφάνισης κακοήθειας στο λάρυγγα – φάρυγγα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα από τους παράγοντες κινδύνου που ήδη αναφέρθηκαν οι ασθενείς καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές.

Να μην γίνεται υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και να γίνονται προσπάθειες μείωσης καπνίσματος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του λάρυγγα – φάρυγγα είναι ο ΩΡΛ