Καρκίνος του εγκεφάλου

Καρκίνος-εγκεφάλου-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Τι είναι ο καρκίνος του εγκεφάλου

Mε το γενικό όρο καρκίνος του εγκεφάλου περιγράφονται συνολικά όλες οι μορφές όγκων που εντοπίζονται στην περιοχή του εγκεφάλου. Οι όγκοι του εγκεφάλου διακρίνονται σε καλοήθεις, όπως είναι τα μηνιγγιώματα και σε κακοήθεις, όπως είναι τα γλοιώματα και οι μεταστάσεις.

Που οφείλεται ο καρκίνος εγκεφάλου

Οι όγκοι που βρίσκονται στον εγκέφαλο συνήθως προέρχονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος κυρίως από το γυναικείο μαστό και τους πνεύμονες. Αυτοί ονομάζονται δευτεροπαθείς όγκοι ή αλλιώς μεταστάσεις. Οι όγκοι που αναπτύσσονται από τα ίδια τα κύτταρα του εγκεφάλου λέγονται πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου. Τα αίτια των πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου δεν είναι τελείως γνωστά όμως έχει διαπιστωθεί ότι η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής  τους.

Συμπτώματα του καρκίνου εγκεφάλου

Τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος που πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου είναι:

  • Κεφαλαλγία κυρίως κατά τις πρωινές ώρες
  • Θολή όραση
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Αδυναμία σε κάποιο άκρο (χέρι ή πόδι)

Ανάλογα με την περίπτωση αλλά και με το σημείο του εγκεφάλου που έχει προσβληθεί υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος δυσκολίες στον προφορικό και γραπτό λόγο (αφασία) , κρίσεις επιληψίας ή και μούδιασμα στη μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου.

Διάγνωση για τον καρκίνο εγκεφάλου

Για να τεθεί η διάγνωση ότι ένας ασθενής πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου θα πρέπει να γίνει αξονική ή και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εξετάσεων υπάρχει περίπτωση ο γιατρός να προβεί σε βιοψία εγκεφάλου η οποία αποτελεί τη μοναδική εξέταση που επιβεβαιώνει πλήρως τη διάγνωση.

Θεραπεία για τον καρκίνο εγκεφάλου

Οι πρωτοπαθείς όγκοι καθώς και αυτοί που προέρχονται από μετάσταση αντιμετωπίζονται συνήθως με χειρουργική αφαίρεση.

Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι συμπληρωματικές θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται αναλόγως του ιστολογικού τύπου του όγκου. Μία από τις πιο μοντέρνες θεραπευτικές μεθόδους των κακοήθων όγκων του εγκεφάλου είναι η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική (γ-knife και Cyber Knife) η οποία εφαρμόζεται σε όγκους που πληρούν κάποια αυστηρώς καθορισμένα κριτήρια.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του εγκεφάλου είναι ο Νευροχειρουργός και ο Ογκολόγος

Κλείστε ραντεβού με Νευροχειρουργό

Κλείστε ραντεβού με Ογκολόγο