Ινωση

Ινωση-δείτε τι είναι

Τι είναι η ίνωση

Η ίνωση είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση των ερεθισμένων ιστών ή οργάνων με συνδετικούς ιστούς. Οι φυσιολογικοί ιστοί αντικαθίστανται από έναν ουλώδη ιστό.

Δες ακόμα: 10 θρεπτικά σνακ για τη δουλειά

Που οφείλεται η ίνωση

Τα αίτια της ίνωσης οποιασδήποτε μορφής δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Συνήθως οφείλεται σε κάποιο ιδιοπαθές νόσημα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Η ίνωση επηρεάζεται από παράγοντες όπως η έκθεση σε ακτινοβολία, σε ιογενείς λοιμώξεις.

Συμπτώματα της ίνωσης

Η ίνωση προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

•    Αδυναμία και αίσθημα κόπωσης
•    Δύσπνοια
•    Χρόνιος βήχας
•    Ανορεξία και απώλεια βάρους
•    Αλμυρός ιδρώτας

Πώς γίνεται διάγνωση της ίνωσης

Η διάγνωση της ίνωσης πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην δημιουργηθούν σοβαρές βλάβες. Η διάγνωση της πνευμονικής ίνωσης γίνεται συνήθως με τον αποκλεισμό όλων των άλλων πιθανών αιτίων. Η ακριβής διάγνωση γίνεται μέσω της λήψης ακτινογραφίας, της βιοψίας, της σπιρομέτρησης.

Θεραπεία της ίνωσης

Η θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης έγκειται στη χορήγηση κορτικοστεροειδών, αντιοξειδωτικών, ανοσοκατασταλτικών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας δεν είναι βέβαιη. Η μεταμόσχευση μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ασθενούς που πάσχει από πνευμονική ίνωση έως και 5 χρόνια.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ίνωση είναι ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος και ο Γενικός Ιατρός

Κλείστε ραντεβού με Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Ιατρό