Γυναικολογικές εξετάσεις

Γυναικολογικές-εξετάσεις-τι περιλαμβάνουν

Πληροφορίες για τις γυναικολογικές εξετάσεις

Γυναικολογικές-εξετάσεις-τι περιλαμβάνουνΤι είναι οι γυναικολογικές εξετάσεις

Οι γυναικολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν μία σειρά ελέγχων της γυναικολογικής υγείας της γυναίκας. Μεταξύ άλλων στις εξετάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται: η λήψη του ιστορικού της γυναίκας και μία πλήρης γυναικολογική εξέταση με τεστ ΠΑΠ, υπερηχογράφημα, γυναικολογική εξέταση και ψηλάφηση μαστών.

Είναι σημαντικό ο γιατρός μέσα από μία σειρά ερωτήσεων που πραγματοποιεί να καταγράψει το ιστορικό της γυναίκας, προηγούμενες λοιμώξεις ή ακόμη και οικογενειακό ιστορικό σοβαρών γυναικολογικών παθήσεων.

Πώς πραγματοποιούνται οι γυναικολογικές εξετάσεις

Η γυναίκα ξαπλώνει στην ειδική γυναικολογική πολυθρόνα. Ο γιατρός τοποθετεί στην είσοδο του κόλπου ένα ειδικό εργαλείο και παρατηρεί τα τοιχώματα του κόλπου και τον τράχηλο. Στη συνέχεια, ελέγχει όλη την περιγεννητική περιοχή και προχωρά σε τεστ ΠΑΠ. Το τεστ ΠΑΠ συνιστάται να γίνεται τακτικά σε κάθε γυναίκα με ενεργή σεξουαλική ζωή.

Η εν λόγω εξέταση ανιχνεύει δυσπλασίες και γίνεται με τη μέθοδο της λήψης κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας για τον έλεγχό τους. Ο γιατρός εισάγει ένα ειδικό εργαλείο στον κόλπο, συλλέγει κύτταρα και τα τοποθετεί σε αντικειμενοφόρες πλάκες και τα ψεκάζει με ένα ειδικό σπρέι. Η πλάκα αυτή αποστέλλεται στη συνέχεια σε κυτταρολόγο και ελέγχεται. Η ψηλάφηση μαστού περιλαμβάνει εξέταση των μαστών από τον γυναικολόγο.

Προετοιμασία πριν τις γυναικολογικές εξετάσεις

Για τη διενέργεια του τεστ ΠΑΠ συνιστάται να απέχετε από σεξουαλικές επαφές για 1-2 μέρες πριν από την εξέταση, καθώς και να αποφεύγετε για μερικές μέρες τις ενδοκολπικές πλύσεις, τις αλοιφές και τα υπόθετα (αναλόγως τι θα σας συστήσει ο γιατρός σας). Για να γίνει μία γυναικολογική εξέταση, δεν θα πρέπει την ημέρα εκείνη η γυναίκα να έχει έμμηνο ρύση. Για την ψηλάφηση των μαστών δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία.

Που πραγματοποιούνται οι γυναικολογικές εξετάσεις

Ο κατάλληλος γιατρός για τις γυναικολογικές εξετάσεις είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο – Μαιευτήρα