Γναθοστομίαση

Γναθοστομίαση-δείτε πώς αντιμεωπίζεται!

Πληροφορίες για  τη γναθοστομίαση

Τι είναι η γναθοστομίαση

Η γναθοστομίαση είναι λοίμωξη των ανθρωπίνων ιστών στην περιοχή που βρίσκονται τα σπλάχνα και προκαλείται από παράσιτο που φέρουν οι γάτες και τα σκυλιά, το λεγόμενο gnathostoma spinigerum. Η νόσος απαντάται συχνά στην περιοχή της Ασίας.

Που οφείλεται η γναθοστομίαση

Η πάθηση προκαλείται μέσω της βρώσης ψαριών και πουλερικών που περιέχουν τις παρασιτικές προνύμφες.  Το παράσιτο μεταφέρεται μέσω των ανθρώπινων ιστών σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν αποστήματα.

Συμπτώματα της γναθοστομίασης

Η γναθοστομίαση εκδηλώνεται ως παροδική φλεγμονώδης αντίδραση στο παράσιτο που έχει εισβάλλει στον οργανισμό. Το εμφανές σύμπτωμα είναι η δημιουργία αποστήματος.

Διάγνωση της γναθοστομίασης

Η διάγνωση της γναθοστομίασης γίνεται μέσω ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν ότι ο ασθενής έχει προσβληθεί από το εν λόγω παράσιτο, αλλά και η λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς από τον αρμόδιο γιατρό. Καλό θα ήταν να αναφέρετε στο γιατρό αν έχετε πραγματοποιήσει προσφάτως ταξίδι σε χώρα της Ασίας.

Θεραπεία για τη γναθοστομίαση

Η θεραπεία της νόσου απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης, ο γιατρός χορηγεί αλβενδαζόλη.

Επιπλοκές της γναθοστομίασης

Αν η γναθοστομίαση προχωρήσει και προσβάλλει τον εγκέφαλο υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί ηωσινοφιλική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση ο θάνατος επέρχεται άμεσα.

Πρόληψη κατά της γναθοστομίασης

Η πρόληψη επιτυγχάνεται μέσω της αποφυγής βρώσης ψαριών και πουλερικών που μπορεί να είναι ακατάλληλα μαγειρεμένα ειδικά στην περιοχή της Ασίας. Όσοι ταξιδεύουν προς αυτές τις περιοχές, καλό θα ήταν να αποφεύγουν αυτά τα φαγητά.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την γναθοστομίαση είναι ο Γενικός Χειρουργός.

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό