Φθειρίαση (ψείρες)

Φθειρίαση:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η φθειρίαση

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής ή αλλιώς γνωστές και ως ψείρες είναι η παρασιτική λοίμωξη που οφείλεται στο παράσιτο της φθείρας της κεφαλής. Οι ψείρες παρασιτούν στο τριχωτό της κεφαλής με κύρια σημεία τα πλάγια και το πίσω μέρος. Εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία.

Δες ακόμα: Ποιο είναι το ιδανικό πρόγευμα για τα παιδιά;

Πώς μεταδίδεται η φθειρίαση

Η φθειρίαση μεταδίδεται από την άμεση επαφή και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς από κεφάλι σε κεφάλι. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης είναι:

  • Άμεση επαφή με μαλλιά ατόμου που έχει ψείρες
  • Κοινή χρήση ρούχων και μαξιλαριών
  • Κοινή χρήση χτένας και καπέλου

Που οφείλεται η φθειρίαση

Το παράσιτο pediculus humanus capitis οφείλεται για την εμφάνιση της ψείρας στο τριχωτό της κεφαλής.

Συμπτώματα της φθειρίασης

Οι ψείρες κατατάσσονται στα άπτερα έντομα και ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου ένας μήνας. Οι θυληκές ψείρες  γεννούν καθημερινά 7-10 αυγά ή αλλιώς κόνιδες. Οι κόνιδες επωάζουν για 8-12 μέρες και βρίσκονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Είναι σύνηθες να βρίσκονται στο σώμα της τρίχας. Εφόσον περάσει αυτό το χρονικό διάστημα οι κόνιδες γίνονται ψείρες και τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα.

Οι ψείρες προκαλούν έντονο κνησμό και ερεθισμό και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν εκδορές και μολύνσεις στο δέρμα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη φθειρίαση  είναι ο παιδίατρος

Πώς αντιμετωπίζεται η φθειρίαση

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φθειρίασης συστήνονται τα εξής:

  • Χρήση αντιφθειρικών σαμπουάν και λοσιόν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης καθότι η δράση τους είναι πολύ δυνατή γιατί αποτελούν εντομοκτόνα.
  • Για την αφαίρεση της ψείρας πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικό χτενάκι καθώς βοηθάει και η επάλειψη ξυδιού στο κεφάλι του παιδιού.
  • Συστήνεται καλή απολύμανση ρούχων, σεντονιών, μαξιλαροθηκών, χτενών αλλά και λούτρινων παιχνιδιών.

Πρόληψη κατά της φθειρίασης

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η φθειρίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν κάνει διακρίσεις στα κεφάλια των παιδιών με το αν είναι καθαρά ή βρώμικα. Η εμφάνισή της σε σχολεία και νηπιαγωγεία είναι έντονη και αναπόφευχτη.

Παρ’όλα αυτά οι γονείς πρέπει να συμβουλεύουν τα παιδιά τους :

  • Να μην μοιράζονται με άλλα παιδιά οτιδήποτε έρχεται σε άμεση επαφή με το κεφάλι όπως βούρτσες, κοκαλάκια, κορδέλες και πετσέτες.
  • Να αποφεύγουν την άμεση επαφή  του κεφαλιού με άλλα κεφάλια.

Σε περίπτωση που σε κάποια οικογένεια ένα παιδί έχει ψείρες καλό είναι να λαμβάνεται η θεραπεία και από οποιοδήποτε μέλος μπορεί αν επηρεαστεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί η θεραπεία υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν ζωντανά αυγά και για αυτό το λόγο πρέπει το παιδί να ελέγχεται συχνά.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ