Εκτρωση

Έκτρωση- δείτε τι είναι

Τι είναι η έκτρωση

Η έκτρωση ή άμβλωση είναι η διακοπή της εγκυμοσύνης. Πραγματοποιείται μόνο στην αρχή της κύησης, δηλαδή πριν τις 24 βδομάδες. Η χειρουργική μέθοδος αυτή τελείται με την αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα της γυναίκας, που έχει ως αποτέλεσμα το τέλος της ανάπτυξης του εμβρύου.

Δες ακόμα:

Πότε πραγματοποιείται

Στη χώρα μας η έκτρωση επιτρέπεται μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις και με την παρουσία γυναικολόγου και αναισθησιολόγου:

•    Μέσα σε διάστημα 12 βδομάδων της κύησης
•    Μέσα σε διάστημα 24 βδομάδων αν υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου
•    Μέσα σε διάστημα 19 βδομάδων αν πρόκειται για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που προέκυψε μετά από βιασμό, αποπλάνηση ανηλίκου, αιμομιξίας, γυναίκας που δεν είναι σε θέση να αντισταθεί.
•    Αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας ή συντρέχουν λόγοι σοβαρής ψυχικής υγείας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την έκτρωση είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Πώς γίνεται

Αν η εγκυμοσύνη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (πριν τις 12 βδομάδες) η άμβλωση πραγματοποιείται με απόξεση του ενδομητρίου και αποβολή του κυήματος μετά τη διαστολή του τραχήλου. Μετά το πέρας των 12 βδομάδων προκαλείται τοκετός με προσταγλανδίνες και οξυτοκίνη.

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε χώρο ειδικά εξοπλισμένο στο νοσοκομείο με την παρουσία γυναικολόγου και αναισθησιολόγου και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Δεν χρειάζεται η γυναίκα να παραμείνει κλινήρης.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία και διάτρηση της μήτρας. Συχνά αναφέρονται περιστατικά που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενδομητρίτιδας και σαλπιγγίτιδας μετά από μία έκτρωση.

Αν μία γυναίκα υποβληθεί πολλές φορές στη διαδικασία της άμβλωσης αυξάνει τον κίνδυνο να καταστρέψει το ενδομήτριο, προκαλώντας πλήγμα στη γονιμότητά της. Σε περίπτωση ανεύρεσης κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου μετά τις ειδικές εξετάσεις, ο γυναικολόγος συνιστά τη διακοπή της εγκυμοσύνης.

Πρόληψη κατά της έκτρωσης

Η πρόληψη της χρήσης της μεθόδου της έκτρωσης γίνεται μέσω της αντισυλληπτικής προστασίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ