Δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία-στη-λακτόζη-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι διαταραχή που δημιουργείται στον οργανισμό λόγω του ότι δεν είναι δυνατή η διάσπαση της λακτόζης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η λακτόζη βρίσκεται μόνο στο γάλα.

Που οφείλεται η δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη προέρχεται λόγω της ανεπάρκειας που παρουσιάζει ο οργανισμός στη λακτάση και έτσι δημιουργείται συσσώρευση της λακτόζης. Η δυσανεξία αυτή μπορεί να είναι γενετική αλλά μπορεί και να εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή κάποιου ανθρώπου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή λακτάσης στον ανθρώπινο οργανισμό φθάνει στο ύψιστο μέχρι να συμπληρωθούν τα δύο έτη και όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος αρχίζει και μειώνεται σταδιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι όλοι οι άνθρωποι δυνητικά μπορεί να εμφανίσουν δυσανεξία στη λακτόζη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη

Για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα μισής με μίας ώρας αφού έχει γίνει πρόσληψη λακτόζης. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και καθορίζονται από την ποσότητα λακτόζης που έχει εισέλθει στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην πέψη και αυτή διακρίνεται από ήπια μέχρι σοβαρή. Επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια και εμετός.

Διάγνωση για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Η περιγραφή συμπτωμάτων στον κατάλληλο ιατρό θέτει υποψίες για ότι ο ασθενής πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη. Αρχικά δίνεται ένα διάστημα στον ασθενή να περιορίσει την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη για να ελεγχθεί κατά πόσο τα συμπτώματα παραμένουν ακόμα ή έχουν υποχωρήσει. Οι υποψίες βεβαιώνονται μόνο όταν ο ασθενής επανεμφανίζει συμπτώματα δυσανεξίας αφού καταναλώσει τροφές με λακτόζη. Αξιόπιστη εξέταση που συμβάλλει στη διάγνωση είναι το test αναπνοής.

Θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Μέχρι στιγμής η δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με κάποιο είδος θεραπείας. Παρ΄όλα αυτά συστήνεται η κατανάλωση γάλακτος που περιέχει λακτάση προς μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης το γάλα και το τυρί από σόγια φαίνεται να μην δημιουργεί προβλήματα.

Προφύλαξη από τη δυσανεξία στη λακτόζη

Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο που μας διαφυλάσσει από το να μην εμφανίσουμε δυσανεξία στη λακτόζη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο Παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο