Διάβρωση τραχήλου μήτρας

Διάβρωση τραχήλου μήτρας-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η διάβρωση του τραχήλου της μήτρας

Είναι φλεγμονή στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας. Δεν πρόκειται για ένα μεταδοτικό νόσημα, ωστόσο λόγω της φλεγμονής που δημιουργεί, καθίσταται ευκολότερη η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Δες ακόμα: Οι κολπίτιδες του καλοκαιριού και η έγκαιρη πρόληψή τους, για διακοπές χωρίς… ταλαιπωρία

Που οφείλεται

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, ενώ η διάβρωση μπορεί να προκύψει και ως αποτέλεσμα κάποιας βακτηριακής λοίμωξης ή συνεχόμενων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Έχει παρατηρηθεί ότι απαντάται συχνότερα σε γυναίκες που είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, διότι τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες λοίμωξης. Επίσης, η διάβρωση μπορεί να προκύψει και μετά από ελλιπή φροντίδα του τραχήλου μετά από έναν τοκετό, μετά από ορμονικές διαταραχές ή μετά από πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από έναν τοκετό.

Συμπτώματα

Η νόσος μπορεί να είναι και ασυμπτωματική, ωστόσο τα κύρια συμπτώματα που έχουν αναφερθεί είναι:

•    Αιμορραγία
•    Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
•    Κοιλιακό άλγος
•    Έκκριση βλέννας
•    Αίσθημα καύσου
•    Κνησμός στην περιοχή

Η κατάλληλη ειδικότητα

Η κατάλληλη ειδικότητα για την διάβρωση του τραχήλου της μήτρας είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλινικής γυναικολογικής εξέτασης, που συνοδεύεται από τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της διάβρωσης του τραχήλου της μήτρας συνίσταται στην σωστή φροντίδα και αντιμετώπιση του τραχήλου μετά τη διαδικασία του τοκετού.

Όταν η πάθηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο συνιστάται η θεραπεία μέσω της μεθόδου της ηλεκτροκαυτηρίασης ή μέσω της κρυοθεραπείας. Ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει αναλόγως της κλινικής εικόνας ποια είναι η θεραπεία που ενδείκνυται για την εκάστοτε ασθενή.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ