Δερματίτιδα εξ επαφής

dermatitida

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής

Ορίζεται ως η φλεγμονή που παρουσιάζεται στο δέρμα από επαφή με ερεθιστική ουσία. Οι πιο συνηθισμένες μορφές δερματίτιδας είναι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής και η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Δες ακόμα: Τι είναι η δερματίτιδα εκ σπαργάνων

Που οφείλεται

Η ερεθεστική δερματίτιδα εξ επαφής οφείλεται στην παρουσία ουσιών που προκαλούν ερεθισμό όπως η χλωρίνη. Σε αυτό τον τύπο κατατάσσεται και η γνωστή «δερματίτιδα των νοικοκυρών». Εμφανίζεται στις νοικοκυρές αλλά και σε επαγγέλματα όπως κομμώτριες, νοσοκόμες, καθαριστριών. Το αίτιο εμφάνισης είναι η παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στο νερό αλλά και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα.

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής οφείλεται στην ευαισθησία που εκδηλώνει κάποιος άνθρωπος σε συγκεκριμένες ουσίες. Ευαισθησία προκαλείται συνήθως από τη χρήση καλλυντικών, την επαφή με φυτά καθώς και από την ουσία του νικελίου που συναντάται στα κοσμήματα.

Συμπτώματα της δερματίτιδας εξ επαφής

Τα συμπτώματα στη δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνονται μόνο στην περιοχή στην οποία το δέρμα έρχεται σε επαφή με ουσία που προκαλεί ερεθισμό.

Ερεθεστική δερματίτιδα εξ επαφής

Οι βλάβες που δημιουργούνται στο δέρμα εμφανίζονται αφού υπάρξει επαφή με κάποιον ερεθιστικό παράγοντα. Η σοβαρότητα της κατάστασης κρίνεται από τη συγκέντρωση της ερεθιστικής ουσίας αλλά και από το διάστημα κατά το οποίο η ουσία ήταν εκτεθειμένη στο δέρμα.

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής υπάρχει περίπτωση να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται κυρίως είναι: ερυθρότητα στο δέρμα με παρουσία φλεγμονής, φουσκάλες με συνοδεία έκκρισης υγρού, κνησμός αλλά και παρουσία νεκρών κυττάρων στο δέρμα. Σε περίπτωση που οι βλάβες δεν αντιμετωπισθούν το χρώμα αλλάζει και γίνεται σκούρο καθώς επίσης  παρουσιάζει μορφοποιήσεις όπως σκληρότητα και πάχυνση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της δερματίτιδας εξ επαφής γίνεται από το δερματολόγο αφού εξετάσει το μέγεθος των βλαβών στο δέρμα του ασθενούς. Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να ανιχνευθεί μέσω επιδερμικών test ή με το RAST test που αποτελεί αιματολογική εξέταση για να βρεθούν αντισώματα εναντίον αντιγόνων που προκαλούν την ευαισθησία.

Πώς αντιμετωπίζεται

Συνήθως για τη δερματίτιδα εξ επαφής χορηγείται από τον ιατρό φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κορτικοστεροειδή για να αντιμετωπισθεί η φαγούρα και η παρουσία φλεγμονής αλλά και για να ανακουφισθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα. Στην περίπτωση της αλλεργικής δερματίτιδας πρέπει να αντιμετωπισθεί η ουσία που προκαλεί τον ερεθισμό στο δέρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Πρόληψη κατά της δερματίτιδας εξ επαφής

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την πρόληψη εμφάνισης δερματίτιδας εξ’επαφής. Στην περίπτωση που κάποιος γνωρίζει αν υπάρχει κάποια ουσία που του δημιουργεί ερεθισμό καλό είναι να την αποφεύγει. Επίσης η χρήση γαντιών και προστατευτικών μέσων συστήνεται προς αποφυγή εκδήλωσης συμπτωμάτων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη δερματίτιδα εξ επαφής είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο