Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό-σύνδρομο-τι είναι

Πληροφορίες για το αυχενικό σύνδρομο

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο αποτελείται από μία σειρά παθήσεων που πλήττουν το αυχενικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Ως αυχενικό σύνδρομο μπορεί να ονομαστεί οποιαδήποτε διαταραχή που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδύλιων δίσκων, των αρθρώσεων, των νεύρων ή των μυών. Το αυχενικό σύνδρομο απαντάται συχνότερα σε άτομα ηλικίας από 25 έως 30 ετών, ωστόσο αποτελεί πρόβλημα ατόμων κάθε ηλικίας.

Πού οφείλεται το αυχενικό σύνδρομο

Η ήπια μορφή του αυχενικού συνδρόμου που εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε κόπωση των μυών της περιοχής ή σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα μετά από κάκωση. Η πιο σοβαρή μορφή αυχενικού συνδρόμου προκαλείται λόγω κάποιας εκφυλιστικής νόσου της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Σπανιότερα, η αιτία του πόνου τοποθετείται σε προβλήματα στις αρθρώσεις του ώμου ή σε πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το αυχενικό σύνδρομο

Τα συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνει το αυχενικό σύνδρομο είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος
  • Δυσκαμψία
  • Πονοκέφαλος
  • Μούδιασμα (σπανίως)
  • Δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μειωμένη απόδοση

Σπάνια:

  • Νευρολογικά προβλήματα στα άκρα

Πώς γίνεται η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου

Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου γίνεται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό μετά από κλινική εξέταση και καταγραφή των συμπτωμάτων του και του ιστορικού του ασθενούς. Συμπληρωματικά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πώς αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από την αιτία που το πυροδότησε. Ο γιατρός, αφού πραγματοποιήσει τη διάγνωση του ακριβούς αιτίου, θα προχωρήσει στην εκάστοτε θεραπεία. Αν πρόκειται για μυϊκή θλάση και διάστρεμμα χορηγείται απλή φαρμακευτική αγωγή συνήθως με αντιφλεγμονώδη. Ο γιατρός θα προτείνει και κάποιες ασκήσεις αποκατάστασης. Όταν το αυχενικό σύνδρομο οφείλεται σε κάποια εκφυλιστική νόσο η θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια. Χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγονται οι βίαιοι χειρισμοί. Οι εκφυλιστικές νόσοι είναι χρόνια νοσήματα που παρουσιάζουν εξάρσεις, υφέσεις ή και υποτροπές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος (περιπτώσεις μυελοπάθειας ή πίεσης νεύρου από κάποια δισκοκήλη).

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το αυχενικό σύνδρομο είναι Ορθοπαιδικός και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό Χειρουργό