Ατοπική δερματίτιδα

Ατοπική-δερματίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την ατοπική δερματίτιδα

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς χρόνια δερματίτιδα αγνώστου αιτιολογίας είναι σύνηθες να εμφανίζεται σε ασθενείς με ιστορικό αλλεργιών. Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως από τους πρώτους μήνες  ζωής στην βρεφική ηλικία. Καθότι είναι μια χρόνια διαταραχή του δέρματος ενδέχεται να παρουσιάζει υποτροπιασμούς τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου.

Εάν στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ιστορικό αλλεργιών ή ατοπίας τότε οι πιθανότητες ένα παιδί να εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα είναι πολύ αυξημένες . Χαρακτηριστικό της ατοπικής δερματίτιδας είναι οι  βλάβες στο δέρμα έχοντας ερυθρό χρώμα κάτι που καθιστά επικίνδυνο να δημιουργηθούν ουλές ή ακόμη και λοίμωξη.

Αίτια της ατοπικής δερματίτιδας

Τα αίτια εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας παρουσιάζονται λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Γενετικοί Παράγοντες

 • Κληρονομικότητα

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

 • Ουσίες που δημιουργούν ερεθισμούς στο δέρμα όπως καλλυντικά, μάλλινος ρουχισμός
 • Κλίμα
 • Σκόνη
 • Εφίδρωση
 • Στρες

Συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας είναι εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό. Το εξάνθημα δεν είναι μόνιμο συνοδεύεται από υποτροπιασμούς. Στην βρεφική και παιδική ηλικία συνήθως οι δερματικές βλάβες εντοπίζονται  στην  πλάτη και το πρόσωπο. Αντιθέντως στους ενήλικες εντοπίζεται κυρίως στους αγκώνες και τα γόνατα. Είναι πιθανόν με την εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας να υπάρχει και ξηροδερμία.

Διάγνωση για την ατοπική δερματίτιδα

Για τη διάγνωση της ατοπικής δερματίτιδας χρησιμοποιείται η μέθοδος της κλινικής εξέτασης καθώς και μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις. Είναι σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν συχνά τις βλάβες του παιδιού αν παρουσιάζουν αλλαγές και να επικοινωνούν με το γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται η ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Παρ’όλα αυτά με την σωστή αντιμετώπιση ο ασθενής είναι σε θέση να νιώθει καλύτερα και να μην ταλαιπωρείται. Παραθέτονται κάποιες μικρές συμβουλές:

 • Καθημερινό μπάνιο σε χλιαρό νερό
 • Χρήση ήπιων σαπουνιών για το σώμα
 • Βαμβακερά ρούχα
 • Ενυδάτωση του δέρματος με ειδικές αλοιφές
 • Κόψιμο των νυχιών για να μειώνεται το ξύσιμο

Πρόληψη κατά της ατοπικής δερματίτιδας

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ασθένεια που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό λόγω κληρονομικότητας. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική ειδικά στην περίπτωση που στην οικογένεια υπάρχεια ιστορικό. Η σωστή και καθημερινή υγιεινή είναι τόσο τρόπος αντιμετώπισης αλλά και προφύλαξης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ατοπική δερματίτιδα είναι ο Παιδίατρος και ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο

Κλείστε ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο