Αρθρίτιδα του Lyme

Αρθρίτιδα-του-Lyme-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την αρθρίτιδα του Lyme

Τι είναι η αρθρίτιδα του Lyme

Η αρθρίτιδα του Lyme είναι μία πάθηση που οφείλεται στο μικρόβιο borrelia burgdorferi και μεταδίδεται με το τσίμπημα των τσιμπουριών. Συνήθως η λοίμωξη από το συγκεκριμένο μικρόβιο εντοπίζεται στο δέρμα, το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τα μάτια. Η αρθρίτιδα του Lyme, όμως, πλήττει τις αρθρώσεις.

Που οφείλεται η αρθρίτιδα του Lyme

Το αίτιο της αρθρίτιδας του Lyme είναι η προσβολή από το μικρόβιο borrelia burgdorferi και μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από τσιμπούρι (το λεγόμενο ixodes ricinus). Στην πλειοψηφία τους τα τσιμπούρια δεν είναι μολυσμένα και τα τσιμπήματα δεν οδηγούν σε λοίμωξη.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας του Lyme

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:

•    Διόγκωση των αρθρώσεων με συλλογή υγρού
•    Αδυναμία κίνησης των αρθρώσεων
•    Ελαφρύς πόνος στις αρθρώσεις
•    Φλεγμονή του γόνατος

Διάγνωση της αρθρίτιδας του Lyme

Η διάγνωση της αρθρίτιδας του Lyme γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικός έλεγχος, έλεγχος αρθρικού υγρού). Στο αίμα ανευρίσκονται αντισώματά του κατά του συγκεκριμένου μικροβίου που έχει προσβάλλει τον οργανισμό. Στην ανάλυση του αρθρικού υγρού, το μικρόβιο Βorrelia burgdorferi ανευρίσκεται με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης.

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του Lyme

Η νόσος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για τουλάχιστον 2 βδομάδες. Ωστόσο, απαιτείται παρακολούθηση για περισσότερες από 6 βδομάδες μέχρι να αποδειχθεί ότι έχει ιαθεί.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η αρθρίτιδα του Lyme

Η αρθρίτιδα του Lyme είναι δυνατό να πλήξει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πρόληψη κατά της αρθρίτιδας του Lyme

Η αρθρίτιδα του Lyme είναι πιθανό, μετά τη θεραπεία με αντιβιοτική αγωγή, να επανεμφανιστεί. Έχουν αναφερθεί σπάνια περιστατικά, όπου η βλάβη στις αρθρώσεις είναι οριστική και η κινητικότητα περιορισμένη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την αρθρίτιδα του Lyme είναι ο παιδίατρος

Κλείστε ραντεβού με παιδίατρο