Αποκόλληση πλακούντα

apokollisi-plakounta

Τι είναι η αποκόλληση πλακούντα

Η αποκόλληση πλακούντα είναι μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης κατά την οποία σημειώνεται πρόωρος και ξαφνικός αποχωρισμός (αποκόλληση) του πλακούντα από τη μήτρα, με αποτέλεσμα την πρόκληση αιμορραγίας. Συμβαίνει συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης και σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Δες ακόμα: Εγκυμοσύνη: αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Αίτια αποκόλλησης πλακούντα

Δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως τα αίτια για την αποκόλληση πλακούντα, ωστόσο βάσει στατιστικών παρατηρείται πιο συχνά σε εγκυμονούσες μεγαλύτερης ηλικίας, σε έγκυες που είχαν αρκετές εγκυμοσύνες, σε έγκυες που ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, καθώς και σε περιπτώσεις υπέρτασης ή προεκλαμψίας.

Η αποκόλληση πλακούντα μπορεί ακόμη να έχει ως αίτιο τον μικρό σε μήκος ομφάλιο λώρο, κάποια κάκωση στην περιοχή της κοιλιάς, τη συμπίεση της κάτω κοίλης φλέβας, το κάπνισμα ή τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμπτώματα αποκόλλησης πλακούντα

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει η αποκόλληση πλακούντα είναι:

  • Κολπική αιμορραγία: μπορεί να συνοδεύεται από ευαισθησία στη μήτρα και ήπια τετανία (έχει αποκολληθεί λιγότερο από 20% του πλακούντα και θεωρείται ήπια μορφή)
  • Έντονη ευαισθησία στη μήτρα, τετανία, όχι απαραίτητα εμφανής αιμορραγία: παρατηρείται καταπόνηση του εμβρύου, καθώς έχει αποκολληθεί έως και το 50% του πλακούντα
  • Σοβαρή τετανία, όχι απαραίτητα εμφανής αιμορραγία: σημειώνεται περισσότερη από 50% αποκόλληση του πλακούντα που οδηγεί σε θάνατο του εμβρύου. Η μητέρα είναι σε σοκ και ενδέχεται να εμφανίζει πρόβλημα πηκτικότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται η αποκόλληση πλακούντα

Για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης πλακούντα, εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης.

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις συνιστάται η παραμονή στο κρεβάτι σε ακινησία και η στενή παρακολούθηση από τον γιατρό.

Για τις μέτριες έως σοβαρές αποκολλήσεις πλακούντα εφαρμόζονται άμεσα χειρουργικές συνήθως θεραπείες (άμεση καισαρική τομή, αντιμετώπιση διαταραχών πηκτικότητας, αντιμετώπιση του σοκ κ.α.)

Ο κατάλληλος γιατρός

Η κατάλληλη ειδικότητα για την αποκόλληση πλακούντα είναι ο γυναικολόγος – μαιευτήρας