Ανοια

Ανοια-τι είναι

Πληροφορίες για την άνοια

Τι είναι η άνοια

Η άνοια είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η νόηση, ο προσανατολισμός, ο προγραμματισμός, η αντίληψη, η ομιλία, η ικανότητα λογικής σκέψης, o χειρισμός αντικειμένων και η αναγνώριση ατόμων. Ως αποτέλεσμα της νόσου το άτομο χάνει σταδιακά την ικανότητά του να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή του ζωή. Από την κλινική εξέταση προκύπτει ότι ο ασθενής εμφανίζει διαταραχές σε κάποιες νοητικές λειτουργίες. Η άνοια σχετίζεται άμεσα με την ηλικία. Όσο αυξάνεται η ηλικία ενός ατόμου τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να νοσήσει από κάποιας μορφής άνοια.

Πού οφείλεται η άνοια

Η άνοια επηρεάζεται από την εξέλιξη άλλων παθήσεων που συνυπάρχουν στον οργανισμό. Οι επιστημονικές μελέτες εστιάζουν κυρίως στην νόσο Αλτσχάιμερ και στην αγγειακή νόσο. Για τη νόσο Αλτσχάιμερ παράγοντες κινδύνου αποτελούν η ηλικία του πάσχοντος, τα χτυπήματα στο κεφάλι, το φύλο, οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου, το σύνδρομο Down και η κληρονομικότητα. Για την αγγειακή νόσο παράγοντες κινδύνου αποτελούν η ορθοστατική υπόταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η ηλικία, οι αγγειακοί παράγοντες, το φύλο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η άνοια

Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να είναι κάποια από τα παρακάτω:

 • Δυσκολία κινήσεων
 • Ελλιπής μνήμη
 • Αποδιοργάνωση
 • Αδυναμία λήψης αποφάσεων
 • Αδυναμία του ατόμου να ντυθεί
 • Αδυναμία να αναγνωρίσει αντικείμενα
 • Αλλαγή στην προσωπικότητα του πάσχοντος
 • Σκέψη που δεν στηρίζεται στη λογική
 • Εκνευρισμός
 • Απρεπής συμπεριφορά
 • Ψευδαισθήσεις
 • Παρανοϊκές σκέψεις

Πώς γίνεται η διάγνωση της άνοιας

Η διάγνωση της άνοιας γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από νευρολόγο. Ο αρμόδιος γιατρός λαμβάνει το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, γίνεται μία γενική νευρολογική εξέταση, ειδικές νευροψυχολογικές δοκιμασίες, απεικονιστικός έλεγχος (αξονική και μαγνητική τομογραφία), γενικός αιματολογικός έλεγχος.

Πώς αντιμετωπίζεται η άνοια

Η θεραπεία για την άνοια είναι συμπτωματική και σχετίζεται άμεσα με το αίτιο που την προκάλεσε. Αν ο ασθενής πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο γιατρός χορηγεί ειδική φαρμακευτική αγωγή για την επιβράδυνση της πορείας της νόσου. Αν οφείλεται σε κάποιο αναστρέψιμο αίτιο, χορηγείται η ανάλογη θεραπεία για την συνυπάρχουσα πάθηση. Σημαντική είναι και η βοήθεια που δέχεται ο ασθενής από την οικογένειά του και η στήριξη από το περιβάλλον του.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η άνοια

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν στην άνοια είναι να παρουσιαστούν προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς όπως να παραλείπει γεύματα, να μην προσέχει τι τρώει, να μην είναι σε θέση να καταπιεί καλά, να μην ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής, να μην πλένεται, να ξεχνάει να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή,  να εκδηλώνει κινητικές και ψυχικές διαταραχές, να παρουσιάζει διαταραχή ύπνου, σε προχωρημένο στάδιο να παραμείνει στο κρεβάτι.

Πρόληψη κατά της άνοιας

Για την πρόληψη της άνοιας θα πρέπει να υιοθετήσετε κάποιες συνήθειες. Σημαντικό είναι να κάνετε δραστηριότητες που κρατούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο (διάβασμα, σταυρόλεξο, εκμάθηση ξένης γλώσσας), να ασκείστε, να βγαίνετε συχνά με φίλους, να ταξιδεύετε, να διακόψετε το κάπνισμα, να ελέγχετε τακτικά την υγεία σας (έλεγχος αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, χοληστερίνης), καθώς και να καταναλώνετε διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την άνοια είναι ο νευρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο