Αγγειοοίδημα

aggeiooidima

Τι είναι το αγγειοοίδημα

Το αγγειοοίδημα είναι ένα πρήξιμο που προκαλείται λόγω αύξησης του υγρού που υπάρχει μεταξύ των κυττάρων μέσα στο δέρμα. Αφορά κυρίως σε πιο βαθιά στρώματα του δέρματος και υποχωρεί άμεσα. Είναι σκληρό και δεν συνοδεύεται από πόνο. Σε σπανιότερες περιπτώσεις απαντάται και στο έντερο ή στο αναπνευστικό σύστημα (λάρυγγας).

Δες ακόμα: Καρδιαγγειακός κίνδυνος και σακχαρώδης διαβήτης

Που οφείλεται

Το αγγειοοίδημα δημιουργείται όταν τα κενά που υπάρχουν στο τοίχωμα των αγγείων αφήνουν τα υγρά του αίματος να κινούνται γύρω από τα αγγεία. Όταν τα υγρά αυξάνονται, συγκεντρώνονται στους ιστούς γύρω από τα αγγεία και έτσι, δημιουργείται το αγγειοοίδημα. Όταν το αγγειοοίδημα συνοδεύεται και από κνίδωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, μέχρι και δύο μήνες.

Μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση επίσκεψη σε γιατρό. Αν δεν συνοδεύεται από κνίδωση τα αίτια μπορεί να είναι τα εξής: κληρονομικότητα, ιδιοπάθεια, λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων, αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Συμπτώματα

Το αγγειοοίδημα εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

•    Οίδημα στα βλέφαρα
•    Οίδημα στα βλέφαρα
•    Οίδημα στα αφτιά
•    Οίδημα στο στόμα-χείλη
•    Κνησμός (σπανίως)
•    Σκληρότητα
•    Δυσκολία στην αναπνοή
•    Επαναλαμβανόμενη εμφάνιση

Διάγνωση

Για τη διάγνωση του αγγειοοιδήματος απαιτείται η καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του για τον εντοπισμό του αλλεργιογόνου που το προκάλεσε. Είναι πιθανό ο αλλεργιολόγος να υποβάλλει τον πάσχοντα σε δερματικές δοκιμασίες και αιματολογικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του αγγειοοιδήματος εξαρτάται από τον αιτιολογικό παράγοντα που το προκάλεσε. Ο γιατρός συνήθως χορηγεί κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χορήγηση αδρεναλίνης. Όταν πρόκειται για κληρονομικό νόσημα απαιτείται ειδική φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από αλλεργιολόγο.

Επιπλοκές

Επειδή υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας απαιτείται ο ασθενής να μεταφερθεί αμέσως στο γιατρό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το αγγειοοίδημα είναι ο Αλλεργιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Αλλεργιολόγο