Αφθα

Αφθα-τι είναι

Πληροφορίες για την άφθα

Τι είναι η άφθα

Η άφθα απαντάται στο στόμα και στη γλώσσα και πρόκειται για ζυμομυκητίαση του βλεννογόνου.

Πού οφείλεται η άφθα

Η άφθα προκαλείται από τον μύκητα candida. Συνήθως ο μύκητας αυτός ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο όταν το τελευταίο είναι αδύναμο μπορεί να δημιουργηθούν έλκη στην περιοχή του στόματος. Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης άφθας στο στόμα όπως: η λήψη στεροειδών φαρμάκων, η λοίμωξη από HIV, η χημειοθεραπεία, η φτωχή υγεία, η προχωρημένη ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης. Η άφθα απαντάται συχνά σε βρέφη, ενώ η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία άφθας.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η άφθα

Η άφθα εκδηλώνεται με βλάβες στο στόμα. Πρόκειται για λευκές βλάβες που σχηματίζονται στο στόμα και στη γλώσσα. Κάτω από τη βλάβη υπάρχει ιστός που μπορεί εύκολα να αιμορραγήσει.

Πώς γίνεται η διάγνωση της άφθας

Η διάγνωση της άφθας γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μέσω κλινικής εξέτασης. Αν η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια στοματικών βλαβών ή μικροσκοπική εξέταση επιχρισμάτων από το στόμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η άφθα

Η άφθα δεν είναι πάντα απαραίτητο να αντιμετωπιστεί. Γενικώς, υποχωρεί από μόνη της μέσα σε δυο βδομάδες. Αν η άφθα οφείλεται στη λήψη αντιβιοτικών η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση εξαρτάται από το αίτιο που πυροδότησε την άφθα. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιμυκητιασικό στοματικό διάλυμα σε περίπτωση που ο ασθενής έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Η διάρκεια της χορήγησης των φαρμάκων καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την άφθα είναι ο στοματολόγος και ο οδοντίατρος

Κλείστε ραντεβού με στοματολόγο

Κλείστε ραντεβού με οδοντίατρο