Γιατί κρυολογούμε το χειμώνα; Τι είναι η γρίπη και το κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη είναι η συχνότερη μεταδιδόμενη λοίμωξη που ταλανίζει τον άνθρωπο και οφείλεται στην πλειοψηφία των περιστατικών του στην είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών και ιών στον οργανισμό.

Δες ακόμα: Αντιμετώπισε τη γρίπη με 9 φυσικούς τρόπους

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι το φτέρνισμα, ο βήχας, η ρινική συμφόρηση και καταρροή, ο πονόλαιμος και ο πυρετός σε κάποιες περιπτώσεις.

Πώς μεταδίδεται ένας ιός στο κρυολόγημα;

Συνήθως μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής. Οι ιοί έχουν την ικανότητα να παραμένουν ενεργοί στο δέρμα και σε υλικές επιφάνειες για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η μετάδοσή τους μετά από επαφή ενός χεριού με αυτές (π.χ. μέσω μιας τηλεφωνικής συσκευής που την έχει αγγίξει προηγουμένως ένας πάσχων ή του ποντικιού του υπολογιστή κ.ά.)

Επίσης, είναι εφικτή η μετάδοση του ιού μέσω της εισπνοής των μολυσμένων σταγονιδίων, όταν ένας ασθενής βήξει ή φτερνιστεί.

Αυτό που λανθασμένα πιστεύουμε είναι ότι το κρύο προκαλεί κρυολογήματα. Το κρύο συνήθως προκαλεί αυξημένη ερυθρότητα της μύτης και των άκρων, όχι κρυολογήματα. Ο λόγος που κρυολογούμε συχνότερα το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι επειδή κάποιοι ιοί εμφανίζονται τότε.

Επιπλέον, το γεγονός ότι όταν κάνει κρύο τείνουμε να συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους δημιουργεί τις ιδανικότερες συνθήκες για τη μετάδοσή των ιών.

Η θεραπεία ενός κρυολογήματος εξαρτάται από τα συμπτώματα του ασθενούς. Συνήθως χορηγούνται παυσίπονα, σιρόπι για το βήχα αν υπάρχει ως σύμπτωμα και αποσυμφορητικά, αλλά δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.

Ο γιατρός θα συστήσει ξεκούραση στον ασθενή, λήψη άφθονων υγρών και πλύσεις του στόματος με αλατόνερο. Σε κάθε περίπτωση, αν τα συμπτώματα συνεχίσουν να σας ταλαιπωρούν για πολλές ημέρες επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό γιατρό.

Πώς μπορείτε να προλάβετε το κοινό κρυολόγημα;

Συνιστάται το καλό, συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά αν έρθετε σε επαφή με κάποιον πάσχοντα.

Καλό θα ήταν να πλένουμε τα χέρια μας πριν την προετοιμασία του φαγητού, ενώ είναι απαραίτητο να πετάμε αμέσως μετά τη χρήση του το χαρτομάντηλο που χρησιμοποιήσαμε για να σκουπίσουμε τη μύτη ή το στόμα μας.

Η χρήση αντισηπτικών μετά την παραμονή μας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς είναι απαραίτητη.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μας βοηθά να προλάβουμε την εξάπλωση ή την έντονη συμπτωματολογία της νόσου.

Επίσης, πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Wisconsin Madison αποκάλυψε ότι όσοι έκαναν διαλογισμό για 8 βδομάδες παρουσίασαν λιγότερα κρυολογήματα σε σχέση με όσους δεν έκαναν, άρα ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι ίσως ένα πιο εναλλακτικό μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης των ιώσεων.

Γιατί κρυώνουμε κατά τους χειμερινούς μήνες; Κρυώνουμε όλοι το ίδιο;

Καταρχάς είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν κρυώνουν όλοι ι άνθρωποι το ίδιο. Αν και συμφωνούμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες κρυώνουμε όλοι, ωστόσο τα δύο φύλα αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο το κρύο και αυτό εξηγείται.

Γιατί κρυολογούμε το χειμώνα- τι είναι η γρίπη και το κρυολόγημα;

Κάθε άνθρωπος διαθέτει στο δέρμα του κάποιους αισθητήρες με τους οποίους αντιλαμβάνεται τις καιρικές συνθήκες. Οι αισθητήρες δεν βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο σημείο.

Γι’ αυτό και άλλοι κρυώνουν περισσότερο στα πόδια, άλλοι στο κεφάλι, άλλοι στην πλάτη, άλλοι στο στήθος. Εξίσου διαφορετική είναι και η ποσότητα των αισθητήρων που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος, γι’ αυτό άλλοι κρυώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Σημαντικό ρόλο στην αντίληψη των καιρικών συνθηκών παίζει και η μνήμη. Το σώμα μας θυμάται πώς είχε αντιδράσει στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση (π.χ. στο κρύο) και έτσι αντιδρά αυτομάτως το ίδιο σε επόμενο περιστατικό κρύου.

Έτσι εξηγείται ίσως το τρέμουλο του σαγονιού όταν κρυώνουμε. Όταν ο οργανισμός δεχθεί ένα νέο παρόμοιο ερέθισμα, ο εγκέφαλος στέλνει σήμα να κινηθούν άμεσα οι μύες της περιοχής που είχαν κινηθεί και την προηγούμενη φορά.

Με την κίνηση των μυών τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Η κυκλοφορία του αίματος επιτυγχάνεται καλύτερα και γρηγορότερα όσο μεγαλύτερη είναι η μυική μάζα ενός ανθρώπου.

Και επειδή οι γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερη μυική μάζα από τους άνδρες, έτσι εξηγείται και το γιατί κρυώνουν περισσότερο. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως πρέπει να απολαμβάνουμε λιπαρά γεύματα!

Η λύση στο κρύο είναι η άσκηση και η συνεχής κίνηση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.