Γρίπη
Πληροφορίες για τη γρίπη
Τι είναι η γρίπη
Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε ιούς. Μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και εκδηλώνεται άλλοτε με ελαφριά και άλλοτε με πιο βαριά συμπτώματα. Η νόσος παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση κατά τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, διότι ευνοείται η μετάδοσή της λόγω της συνάθροισης των ατόμων σε κλειστούς χώρους. Οι τρόποι μετάδοσης είναι κυρίως μέσω του αέρα με τα σταγονίδια (φτέρνισμα και βήχας), μέσω του σάλιου, των κοπράνων και του αίματος. Η μετάδοση επιτυγχάνεται όχι μόνο μέσω της άμεσης επαφής αλλά και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.
Που οφείλεται η γρίπη
Η γρίπη οφείλεται σε ιούς που προσβάλλουν τον οργανισμό μας. Υπάρχουν αρκετοί ιοί που ευθύνονται για την πρόκληση της γρίπης, όχι όμως τόσοι όσοι του κοινού κρυολογήματος, γι’ αυτό και είναι εύκολη η πρόληψή της με τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν απολύτως καμία αποτελεσματικότητα, λόγω του ότι οφείλεται σε ιούς.
Τι συμπτώματα εμφανίζει η γρίπη
Η συμπτωματολογία της νόσου ξεκινά συνήθως αιφνιδίως γύρω στις 2 μέρες μετά την αρχική μόλυνση από τον ιό και περιλαμβάνει:
• Ρίγη και αίσθημα κρύου
• Πυρετό
• Αίσθημα κόπωσης και κακουχία
• Πονοκέφαλο
• Πόνο στις αρθρώσεις
• Βήχα
• Καταρροή
• Ναυτία / εμετός
• Ερυθρότητα στα μάτια και το λαιμό
• Πονόλαιμο
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι λίγο πιο έντονα από αυτά του κοινού κρυολογήματος, το οποίο συνήθως δε συνοδεύεται από πυρετό.
Διάγνωση για τη γρίπη
Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον ειδικό γιατρό. Ενίοτε χρειάζονται και εργαστηριακές εξετάσεις.
Πως αντιμετωπίζεται η γρίπη
Οι συνέπειες της γρίπης μπορούν να θέσουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο άτομα στα οποία συνυπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα. Συνήθως η νόσηση διαρκεί 1 με 2 βδομάδες για τους υγιείς ανθρώπους. Ο γιατρός χορηγεί αναλγητικά, αντιπυρετικά και συνιστά ξεκούραση και λήψη άφθονων υγρών και χυμών για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αναπλήρωση των υγρών. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης για όσο διάστημα διαρκούν τα έντονα συμπτώματα. Συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά της γρίπης.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η γρίπη
Η γρίπη μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα ή ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμούς (πχ βρέφη και ηλικιωμένοι). Γι’ αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός αυτών των ομάδων υψηλού κινδύνου στην έναρξη της περιόδου και πριν την κορύφωση της επιδημίας.
Πρόληψη για τη γρίπη
Κατά τις επικίνδυνες περιόδους είναι καλό να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας. Είναι καλό οι κλειστοί χώροι να αερίζονται τακτικά και να αποφεύγετε να έρχεστε σε στενή επαφή με άτομα που νοσούν. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και μέσω μολυσμένης επιφάνειας, οπότε καλό είναι όταν υπάρχει κάποιος ασθενής στο σπίτι να καθαρίζετε καλά όλες τις επιφάνειες που χρησιμοποιεί.
Συνιστάται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας και έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την γρίπη είναι ο Παθολόγος, ο Γενικός Ιατρός και ο Παιδίατρος.
Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο
Κλείστε ραντεβού με Γενικό Ιατρό
Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο