Πώς να απαλλαγείς από τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς στα πόδια

evriaggeies

Το ανέμελο καλοκαίρι έγραψε και επισήμως το τέλος του, δίνοντας τη σειρά του στο φθινόπωρο, εποχή κατεξοχήν συνυφασμένη με την αναδιοργάνωση, τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση όλων αυτών των «πρέπει» που συνήθως αναβάλλουμε για αργότερα. Μεταξύ αυτών είναι και το ραντεβού μας στον αγγειοχειρουργό για να διορθώσουμε επιτέλους αυτά τα αντιαισθητικά σημαδάκια στα πόδια μας, γνωστά ως φλεβίτης, αν και η ιατρική τους ονομασία είναι ευρυαγγείες ή κιρσοί, αναλόγως με το στάδιο που βρίσκονται.

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να απαλλαγείς από τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς μιας και δεν θα εκτίθεσαι πια στον ήλιο. Η θεραπεία των ευρυαγγειών ενδείκνυται να γίνεται αμέσως μετά το καλοκαίρι και να έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν ξαναέρθει το επόμενο.

Για να ενημερωθούμε λεπτομερώς γύρω από το θέμα αυτό, μιλήσαμε με τον κ. Σιαφάκα Αθανάσιο- Αγγειοχειρουργό, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και των κιρσών με τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.

Κύριε Σιαφάκα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις ευρυαγγείες και στους κιρσούς;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι διαφορετικό στάδιο βαρύτητας της ίδιας πάθησης, δηλαδή της φλεβικής ανεπάρκειας. Είναι γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια αγγίζει το 90% του πληθυσμού! Πιο συγκεκριμένα, ευρυαγγείες παρουσιάζει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 75%, ενώ κιρσούς ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, και πολλές φορές αυτά συνυπάρχουν.

Εφόσον είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο, γιατί πρέπει να το αντιμετωπίσω και μάλιστα άμεσα;

Διότι εκτός από αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν σημαντικότερες ενοχλήσεις που ξεκινούν από εύκολη κούραση και πρησμένα πόδια και μπορεί να καταλήξουν σε δημιουργία πληγών (φλεβικά έλκη) ή και θρομβώσεων. Οι ευρυαγγείες είναι ένα στάδιο πριν τους κιρσούς. Καλό είναι να αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα από την αρχή του, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Πώς θα αντιληφθώ ότι έχω ευρυαγγείες; Πώς θα τις αναγνωρίσω;

Οι ευρυαγγείες προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα όπως αίσθημα νυγμών (τσιμπημάτων) ή καψίματος στην περιοχή. Μπορεί, όμως, να μην είναι η μόνη ορατή εκδήλωση βαρύτερης μορφής προβλήματος από το οποίο πάσχουν φλέβες που βρίσκονται βαθύτερα στο πόδι.

Η κλινική εικόνα των ευρυαγγειών είναι μικρές μπλε ή κόκκινες φλέβες.

euruaggeies - siafakas

kirsoi siafakas

 

Αντιθέτως, οι κιρσοί είναι μπλε ή πράσινες φλέβες, αλλά είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και προεξέχουν από το δέρμα.

 

kirsoi

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να τις αντιμετωπίσω και πώς θα τον επιλέξω;

Ο καταλληλότερος ιατρός είναι ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός στις φλεβικές παθήσεις. Είναι σημαντικό να είναι ειδικός στις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας με τα πιο άριστα ως προς την ποιότητα αποτελέσματα. Πρέπει να μπορεί να μας εξηγήσει τη σημασία των αντιαισθητικών φλεβών που εμφανίστηκαν στα πόδια μας και να μας ενημερώσει για τους τρόπους αντιμετώπισης που ενδείκνυνται. Είναι πολύ σημαντική η πρώτη επίσκεψη. Εκεί θα γίνει η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού, ο αγγειοχειρουργός θα εξετάσει τα πόδια μας με υπερηχογράφημα (τρίπλεξ φλεβών) κάνοντας αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος. Βάσει αυτών των εξετάσεων θα σχεδιασθεί το θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης, που με τη σειρά του θα συζητηθεί και θα εξηγηθεί στον ασθενή.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σκληροθεραπεία προτείνεται ως η καλύτερη μέθοδος θεραπείας για τις ευρυαγγείες. Κατά τη σκληροθεραπεία γίνεται έγχυση ειδικού φαρμάκου, με πολύ λεπτές βελόνες, μέσα στις φλέβες που θέλουμε να εξαφανίσουμε. Μπορεί να δούμε τη φλέβα να «χάνεται» κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας.

Σκοπός της έγχυσης του φαρμάκου είναι να κλείσει η φλέβα και ο οργανισμός να την μετατρέψει σε ινώδη χορδή, ώστε να μην είναι ορατή. Ανάλογα με τις διαστάσεις της φλέβας του κάθε οργανισμού και άλλων παραμέτρων μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να μη φαίνεται η φλέβα. Μπορούμε, όμως, να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα σε 4-6 εβδομάδες και όπου χρειαστεί, να επαναλάβουμε την έγχυση του φαρμάκου. Αυτός είναι και ο λόγος που η σκληροθεραπεία γίνεται σε συνεδρίες.

euruaggeies prin kai meta

Δηλαδή κύριε Σιαφάκα, πόσο συχνά πρέπει να γίνονται συνεδρίες και πόσες συνολικά απαιτούνται; Τι πρέπει να προσέξω πριν τη θεραπεία;

Οι συνεδρίες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4-6 βδομάδες μεταξύ τους. Όσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα των ευρυαγγειών, τόσες περισσότερες συνεδρίες θα απαιτηθούν. Μια αρχική εκτίμηση θα μπορέσει να σας δώσει ο αγγειοχειρουργός σας κατά την πρώτη επίσκεψη. Σε περίπτωση που συνυπάρχουν και κιρσοί, τότε η αντιμετώπισή τους προηγείται της αντιμετώπισης των ευρυαγγειών.

Είναι φανερό πως μια σωστή αντιμετώπιση των ευρυαγγειών μπορεί να απαιτήσει μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Την αλήθεια αυτή τη μαθαίνουν πολλές γυναίκες, όταν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εμφάνιση των ποδιών τους τελευταία στιγμή πριν βγουν στην παραλία συνήθως Μάιο ή Ιούνιο. Καταλήγουν, έτσι, να μην προχωρήσουν σε θεραπεία ή να την αφήσουν στη μέση, καθώς είναι αντένδειξη η άμεση έκθεση των ποδιών στον ήλιο μετά τη σκληροθεραπεία. Ιδανικά, οι συνεδρίες των σκληροθεραπειών ξεκινούν όταν σταματήσουμε να εκθέτουμε τα πόδια μας στον ήλιο, αν γίνεται μάλιστα από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.