Ευρυαγγείες και κιρσοί: Πως θα απαλλαγείς άμεσα σε πρόσωπο και πόδια

varicose veins - ευρυαγγείες - κιρσοί - kirsoi

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία του δέρματος. Είναι, επίσης, γνωστές και ως «φλεβίτιδα» ή «σπασμένα αγγεία». Κάνουν την εμφάνιση τους σε διάφορα σημεία του σώματος όπως το στήθος και το πρόσωπο αλλά η παρουσία τους είναι πιο συχνή στα πόδια. Παρόλο που είναι ενοχλητικές στην όψη και μερικές φορές επώδυνες είναι συνήθως αβλαβείς.

Υπολογίζεται πως περισσότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμφανίσει ευρυαγγείες. Με την πάροδο της ηλικίας αυτό το ποσοστό αυξάνεται περισσότερο και μπορεί να ξεπεράσει και το 80%, με το φαινόμενο να παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες.

Aίτια εμφάνισης των ευρυαγγειών

Τα αίτια εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένα. Η κληρονομικότητα, η έκθεση στον ήλιο, οι ορμόνες στις γυναίκες, διάφορες παθήσεις ή αυτοάνασα νοσήματα είναι μερικά από αυτά. Άλλοι φυσικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση τους είναι οι τοπικοί μικροτραυματισμοί και οι χειρουργικές τομές. Επιπλέον, οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ευρυαγγείες λόγω της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα που προκαλούνται από τις ευρυαγγείες

Σε αντίθεση με τους κιρσούς, οι ευρυαγγείες, αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Ωστόσο, ενδέχεται να συνδέονται με μικρής βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως:

  • κνησμός
  • αίσθημα καψίματος
  • αίσθημα βάρους
  • ελαφρύς πόνος

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής αναφέρει πιο έντονα συμπτώματα, αυτά δεν θα πρέπει να αποδίδονται στην ύπαρξη των ευρυαγγειών και μόνο, αλλά συνιστάται περεταίρω αναζήτηση για την ύπαρξη και άλλων παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται.

Διάγνωση των ευρυαγγειών

Η διάγνωση τους είναι εύκολη όμως η κλινική εξέταση δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν. Στην συνέχεια είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης, τουλάχιστον, του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10-15% συνυπάρχει φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται.

Εφόσον δεν εντοπιστεί φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, ή αν έχει ήδη αντιμετωπισθεί, τότε το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας των ευρυαγγειών. Υπάρχουν πλέον αρκετά βοηθήματα, ώστε η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας να γίνονται όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Το πιο κλασικό βοήθημα είναι ο μεγεθυντικός φακός που πάντα διατηρεί την  αξία του. Από τις πιο χρήσιμες εξελίξεις είναι η μέθοδος της διαδερμικής διαφανοσκόπησης. Με τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού των τροφοφόρων φλεβών των ευρυαγγειών, ώστε η θεραπεία να είναι πιο ριζική και αποτελεσματική. Παρόμοια βοήθεια προσφέρουν και πληθώρα άλλων βοηθημάτων, το καθένα με τη δική του αρχή λειτουργίας.

eyryaggeies - kirsoi

Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία ευρυαγγειών

Οι κύριες θεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι η σκληροθεραπεία είτε σε υγρή μορφή είτε σε μορφή αφρού, το laser και οι ραδιοσυχνότητες.

Σκληροθεραπεία

Πρωτοεμφανίστηκε, τουλάχιστον πριν 200 χρόνια έχει ως βασική αρχή την έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός των φλεβών. Σκοπός είναι να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμα τους και με την πάροδο του χρόνου οι πάσχουσες φλέβες να μετατραπούν σε ινώδεις χορδές. Τα σημερινά φάρμακα έχουν τουλάχιστον 50 χρόνια που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.

Laser

Το laser εκπέμπει σε συγκεκριμένο μήκος κύματος για να απορροφάται καλύτερα από τον στόχο, δηλαδή την περιοχή που εμφανίζονται οι ευρυαγγείες. Μπορεί να εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος ενώ θα πρέπει να επιλεγεί σωστά η ενέργεια και η διάρκεια του παλμού του λέιζερ, ώστε να καταστραφούν τα αγγεία χωρίς να προκληθεί κάποια βλάβη στο δέρμα.

Ραδιοσυχνότητες 

Όσο για τις ραδιοσυχνότητες απαιτείται χρήση στηλεού με ακίδα, όπου με τη βοήθεια της θερμότητας κλείνουν οι πολύ λεπτές ευρυαγγείες.

Για να ενημερωθούμε λεπτομερώς γύρω από το θέμα των ευρυαγγειών και των κιρσών, μιλήσαμε με τον κ. Σιαφάκα Αθανάσιο- Αγγειοχειρουργό, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση τους με τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.

Πώς θα αντιληφθώ ότι έχω ευρυαγγείες; Πώς θα τις αναγνωρίσω;

Οι ευρυαγγείες προκαλούν ήπια συμπτώματα όπως αίσθημα νηγμών (τσιμπημάτων) ή καψίματος στην περιοχή. Ενδέχεται όμως να αποτελούν εκδήλωση βαρύτερης μορφής προβλήματος που πάσχουν φλέβες, οι οποίες βρίσκονται βαθύτερα στο πόδι.

Η κλινική εικόνα των ευρυαγγειών είναι μικρές μπλε ή κόκκινες φλέβες όπως μπορείτε να δείτε στην πρώτη εικόνα. Αντιθέτως, οι κιρσοί είναι μπλε ή πράσινες φλέβες, όντας μεγαλύτερες σε μέγεθος και προεξέχοντας από το δέρμα όπως την τρίτη εικόνα.

ευρυαγγείες- eyryaggeies   euriaggeies - ευρυαγγείες    kirsoi - κιρσοί

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις ευρυαγγείες και στους κιρσούς;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι διαφορετικό στάδιο βαρύτητας της ίδιας πάθησης, δηλαδή της φλεβικής ανεπάρκειας. Είναι γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια αγγίζει το 90% του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, ευρυαγγείες παρουσιάζει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 75%, ενώ κιρσούς ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, ενώ πολλές φορές αυτά συνυπάρχουν.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να τις αντιμετωπίσω και πώς θα τον επιλέξω;

Ο καταλληλότερος ιατρός είναι ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός στις φλεβικές παθήσεις. Είναι σημαντικό να είναι ειδικός στις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας με τα άριστα ως προς την ποιότητα αποτελέσματα. Πρέπει να μπορεί να εξηγήσει την σημασία των αντιαισθητικών φλεβών που εμφανίστηκαν στα πόδια μας και να μας ενημερώσει για τους τρόπους αντιμετώπισης που ενδείκνυνται. Είναι πολύ σημαντική η πρώτη επίσκεψη. Εκεί θα γίνει η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού, ο αγγειοχειρουργός θα εξετάσει τα πόδια με υπερηχογράφημα (τρίπλεξ φλεβών) κάνοντας αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος. Βάσει αυτών των εξετάσεων θα σχεδιασθεί το θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης, που με τη σειρά του θα συζητηθεί και θα εξηγηθεί στον ασθενή.

Εφόσον είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο, γιατί πρέπει να το αντιμετωπίσω και μάλιστα άμεσα;

Διότι εκτός από αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν σημαντικότερες ενοχλήσεις που ξεκινούν από γρήγορη κούραση και πρησμένα πόδια και μπορεί να καταλήξουν σε δημιουργία πληγών (φλεβικά έλκη) ή και θρομβώσεων. Ουσιαστικά οι ευρυαγγείες είναι ένα στάδιο πριν τους κιρσούς. Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα συνιστάται η αντιμετώπισή του φαινομένου από την αρχή της εμφάνισής του.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σκληροθεραπεία προτείνεται ως η καλύτερη μέθοδος θεραπείας για τις ευρυαγγείες. Κατά τη σκληροθεραπεία γίνεται έγχυση ειδικού φαρμάκου, με πολύ λεπτές βελόνες, μέσα στις φλέβες που θέλουμε να εξαφανίσουμε. Μπορεί να δούμε τη φλέβα να «χάνεται» κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας.

Σκοπός της έγχυσης του φαρμάκου είναι να κλείσει η φλέβα και ο οργανισμός να την μετατρέψει σε ινώδη χορδή, ώστε να μην είναι ορατή. Ανάλογα με τις διαστάσεις της φλέβας του κάθε οργανισμού και άλλων παραμέτρων μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να μη φαίνεται η φλέβα. Μπορούμε, όμως, να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα σε 4-6 εβδομάδες και όπου χρειαστεί, να επαναλάβουμε την έγχυση του φαρμάκου. Αυτός είναι και ο λόγος που η σκληροθεραπεία γίνεται σε συνεδρίες.

Δηλαδή κύριε Σιαφάκα, πόσο συχνά πρέπει να γίνονται συνεδρίες και πόσες συνολικά απαιτούνται;

Οι συνεδρίες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4-6 βδομάδες μεταξύ τους. Όσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα των ευρυαγγειών, τόσες περισσότερες συνεδρίες θα απαιτηθούν. Μια αρχική εκτίμηση θα μπορέσει να σας δώσει ο αγγειοχειρουργός σας κατά την πρώτη επίσκεψη. Σε περίπτωση που συνυπάρχουν και κιρσοί, τότε η αντιμετώπισή τους προηγείται της αντιμετώπισης των ευρυαγγειών.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες;

Η κατάλληλη εποχή για να απαλλαγείς από τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς είναι όταν δεν θα εκτίθεσαι στον ήλιο. Γι’ αυτό και η θεραπεία ενδείκνυται να γίνεται κατά την διάρκεια του χειμώνα ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν έρθει το καλοκαίρι. Τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη σκληροθεραπεία, αφού πρώτα γίνει διάγνωση με υπερηχογραφικό έλεγχο triplex. Ο έλεγχος χρειάζεται για να ερευνηθεί πιθανή φλεβική ανεπάρκεια και να επιλεγεί η απολύτως κατάλληλη επεμβατική προσέγγιση. Σύμφωνα με τις επίσημες ευρωπαϊκές οδηγίες:

  • Συστήνεται να μην υπάρχει έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την τελευταία συνεδρία σκληροθεραπείας.
  • Οι συνεδρίες πρέπει να απέχουν χρονικά μεταξύ τους. Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας σε μία περιοχή γίνονται ορατά μετά από μερικές εβδομάδες.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.