Οι επιπτώσεις στην υγεία από την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα

petrelaiokilida peiraias

Μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” νοτιοδυτικά της Σαλαμίνας τα ξημερώματα της Κυριακής, με 2.750 τόνους καύσιμα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν είναι τεράστιες.

petrelaiokilida peiraias

Τα δεδομένα

Χαρακτηριστικό είναι πως η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων. Απορρυπαντικά σκάφη θέτουν υπεράνθρωπες προσπάθειες  να περιορίσουν την καταστροφή, πλωτά φράγματα έχουν ποντιστεί, ενώ την όλη διαδικασία  επιβλέπουν δύο λιμενικά σκάφη.

Δες ακόμα: Σε έξαρση η ιλαρά σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι πετρελαιοκηλίδες βρίσκονται πλέον λίγα μέτρα από τις ακτές της Φρεαττύδας, όπου και η δυσοσμία έχει αρχίσει να γίνεται ήδη έντονη. Τους φόβους της εξέφρασε η δήμαρχος της Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου, ότι “αν αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό.”

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Αρχικά, όσον αφορά τη χλωρίδα και τη πανίδα, οι επιπτώσεις μιας πιθανής εκροής πετρελαιοκηλίδας είναι ανυπολόγιστες. Με απλά λόγια, το πετρέλαιο ως πιο ελαφρύ υλικό από το νερό, καλύπτει την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσει μια αργή  διαδικασία οξείδωσης και διάσπασης του πετρελαίου από μικροοργανισμούς στη θάλασσα που έχουν την ικανότητα να διασπούν υδρογονάνθρακες και μετά από 3 μήνες από το συμβάν φτάνει στο σημείο να υπάρχουν ανά μέρη σβόλοι πετρελαίου.

petrelaiokilida peiraias

Το πετρέλαιο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν στη θάλασσα για την απαραίτητη για τους οργανισμούς φωτοσύνθεση, η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται και οι μικροοργανισμοί καταλήγουν να λαμβάνουν υπερβολικά υψηλές ποσότητες οξυγόνου. Τα ψάρια αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα από την περιοχή δηλητηριάζονται και πεθαίνουν, κάτι από το οποίο κινδυνεύουν μαλάκια, φυτά, αλλά και οι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί στις ακτές, καθώς και τα πουλιά στα οποία τα αποτελέσματα της επαφής των φτερών τους με το πετρέλαιο είναι δραματικά, προσβάλλονται.

petrelaiokilida peiraias

Οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου; Γεγονός είναι πως αυτές μπορεί να ποικίλουν ανάλογα την έκταση της  έκθεσης του ατόμου στο πετρέλαιο.

Η εισπνοή αυτού μπορεί να προκαλέσει:

  • Ναυτία
  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλο
  • Αναπνευστικό Ερεθισμό
  • Κώμα και Θάνατο (σε περίπτωση πολύ υψηλής έκθεσης)

Επιπρόσθετα, έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής έρευνας σε τέτοιου είδους προϊόντα (όπως χλωρίνη), αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας κατά 30%.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως η χρόνια επαφή με τέτοια προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα, στο αίμα και στα νεφρά, ενώ μέσα από έρευνες φαίνεται να υπάρχει ένδειξη σύνδεσης της επαφής του ανθρώπου με το πετρέλαιο με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Τέλος, μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί πως αν και η μεγαλύτερη καταστροφή προκαλείται με την έγχυση του πετρελαίου στη θάλασσα, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια συνεχίζεται η καταστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα. Το κολύμπι σε αυτές τις παραλίες, αλλά ακόμα και οι απλές παράκτιες δραστηριότητες είναι απαγορευμένες λόγω των πιθανών επιπτώσεων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.