Πώς θα επιβιώσεις από το ελεύθερο camping;

odigos-epiviwshs

Ελεύθερο κάμπινγκ: σε πολλές παρέες το συζητάμε, λίγοι το τολμούν! Βλέπεις είναι για τους σκληροπυρηνικούς λάτρεις της φύσης. Είναι γι’ αυτούς που τους αρέσει η περιπέτεια, τους αρέσει η αδρεναλίνη και το “διαφορετικό”.

Πίσω στη φύση, λοιπόν, και όχι σε ένα οργανωμένο camping, αλλά ελεύθερα, σε ένα τοπίο που να προσφέρει την απαραίτητη θέα για να χαλαρώνεις τα πρωινά!

Δες ακόμα: Πρώτες βοήθειες σε… καλοκαιρινά απρόοπτα και ατυχήματα

Είναι η πρώτη σου φορά; Βρέθηκες απλώς σε μια συζήτηση και οι φίλοι σου σε πιέζουν να το δοκιμάσεις: “για την εμπειρία”, είσαι απ΄ αυτούς που το σκέφτονται καιρό αλλά δεν το τολμούν ή απ΄ αυτούς που η αποθήκη τους είναι γεμάτη με εξοπλισμό για να κατασκηνώνουν με την πρώτη ευκαιρία;

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, εδώ έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλα εκείνα τα ευχάριστα και τα μη ευχάριστα απρόοπτα που ενδεχομένως σου συμβούν όταν αποφασίσεις να κατασκηνώσεις ελεύθερα.

Οι πρώτοι “επισκέπτες” στη σκήνη σου

Ας ξεκινήσουμε με τα έντομα, εκείνα τα ενοχλητικά ζωύφια της φύσης που είτε σε τρομάζουν είτε δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς και φυσικά, δεν εννοούμε μόνο τα κουνούπια. Πρόκειται για τις μέλισσες και τις σφήκες.

«Μέλισσα ή σφήκα»; Πάντα η ίδια ερώτηση! Όταν σε τσιμπήσει μια μέλισσα ή μια σφήκα εγχέεται δηλητήριο μέσω του κεντριού στο δέρμα σου. Ας τις ξεχωρίσουμε όμως. Οι σφήκες έχουν κεντριά χωρίς ακίδες, που συνήθως παίρνουν μαζί τους μετά το τσίμπημα. Έτσι, αυτά τα έντομα μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές μέσα σε λίγο χρόνο.

Η μέλισσα αντιθέτως, όταν τσιμπά, το κεντρί της αποσπάται από την κοιλιά της, είναι αγκαθωτό και παραμένει στο δέρμα σου προκαλώντας το θάνατο του εντόμου. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν χαράζουμε το τραύμα! Χρησιμοποιούμε μια λεπίδα/ ή πιστωτική κάρτα για να “ξύσουμε” το δέρμα και να αφαιρεθεί το κεντρί, στη συνέχεια τοποθετούμε ειδική αλοιφή κατά του κνησμού, μόνο εφόσον το επιθυμεί ο πάσχων και πάγο, εάν υπάρχει. Προσέχουμε για εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων για τα επόμενα 30 λεπτά!

Την ώρα που εσύ εισβάλλεις στο σπίτι τους!

Ας περάσουμε σε μια άλλη κατηγορία, όταν πλέον αποφασίσεις να κολυμπήσεις στην απομακρυσμένη και καταγάλανη θάλασσα, εκεί που όπως λέμε, όσο πιο καθαρή είναι η θάλασσα τόσο περισσότερους αχινούς μπορεί να βρούμε και όχι μόνο! Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν, σε περίπτωση επαφής με μέδουσες, τσούχτρες, κοράλλια, αχινούς, ψάρια ή κεντρί σαλαχιού.

Αυτό που αισθάνεσαι είναι έντονο κάψιμο στο σημείο επαφής. Προτεραιότητα δίνουμε στην ψυχραιμία, έπειτα αφαιρούμε το κεντρί ή τα πλοκάμια, όχι όμως με γυμνά χέρια, αλλά με κάποιο τσιμπιδάκι από τα κορίτσια της παρέας και τοποθετούμε το μέλος του σώματος σε ζεστό νερό.

Προσοχή! Απαγορεύεται η τριβή της περιοχής γιατί ενεργοποιούνται οι νηματοκύστες, καθώς και το πλύσιμο με γλυκό νερό ή ανθρώπινα ούρα. Επιτρέπεται μόνο το πλύσιμο με οξικό οξύ ή ξύδι ή σόδα (διττανθρακικό νάτριο) ή με ζεστό θαλασσινό νερό, γιατί έτσι ελαττώνεται η δραστικότητα του δηλητηρίου.

patima-axinou

Ας περάσουμε στον αχινό, μια κατηγορία από μόνος του και ίσως η πιοσυνηθισμένη περίπτωση! Νιώθουμε έντονο κάψιμο στο σημείο του τραύματος, ενώ μετά από μέρες αναπτύσσουμε κοκκιώματα. Αρχικά, καθαρίζουμε τοπικά την περιοχή, αφαιρούμε τα αγκάθια με τη βοήθεια λιπαντικής ουσίας (βαζελίνης), ενώ τα κοκκιώματα αντιμετωπίζονται με κρυοθεραπεία.

Μην ξεχάσεις το ιατρικό σου κιτ!

Ας φτιάξουμε τώρα το προσωπικό μας φαρμακείο πριν ξεκινήσουν οι περιπέτειες. Σε ένα πολύ μικρό ατομικό φαρμακείο τοποθετούμε τα προσωπικά μας φάρμακα, για να αντιμετωπίσουμε όμως “επείγουσες” καταστάσεις χρειαζόμαστε μερικά υλικά παραπάνω.

Φεύγοντας για τις καλοκαιρινές σου διακοπές, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς:

  • Φακό (με εφεδρικές μπαταρίες)
  • Σφυρίχτρα
  •  Μικρές σακούλες απορριμάτων
  • Κάρτα με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
  • Γάζες (σε διάφορες διαστάσεις)
  •  Ελαστικούς επιδέσμους σε διάφορα μεγέθη
  •  Αυτοκόλλητη ταινία
  •  Αυτοκόλλητα επιθέματα
  •  Βαζελινούχες γάζες (για πιθανό έγκαυμα)
  • Αντισηπτικό διάλυμα (π.χ betadine)
  • Φυσιολογικό ορό 0,9%
  • Αντιμικροβιακή αλοιφή ή σπρέι (π.χ pulvo, fucidin)
  • Αντιϊσταμινική αλοιφή (π.χ stick)
  • Παγοκύστες στιγμιαίου πάγου ή ψυκτικό σπρέι
  • Ένα ψαλίδι
  • Κάποιο αναλγητικό της επιλογής σου

farmakeio-diakopwn

Είναι μικρό, περιέχει τα απολύτως απαραίτητα, τα οποία μπορείς να προμηθευτείς από οποιοδήποτε φαρμακείο, το κόστος του είναι εξαιρετικά χαμηλό αλλά κυρίως, θα σε γλιτώσει από πολλούς μπελάδες την στιγμή που θα το χρειαστείς.

Τώρα λοιπόν, που έμαθες πώς θα αντιμετωπίσεις κάτι απρόοπτο μόνος / μόνη σου και έχεις εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα, ένα είναι βέβαιο, ότι το ελεύθερο κάμπινγκ είναι μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη και γυρνώντας θα τη συζητάς για πολύ καιρό, αφού οι ιστορίες σου θα είναι πολλές…και φυσικά θα έχεις καταφέρει να επιβιώσεις!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.