Εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά

Εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μία φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του καναλιού που συνδέει το πτερύγιο με το τύμπανο.

Παρατηρείται συχνά ύστερα από το κολύμπι ή σε παιδιά που ιδρώνουν πολύ, λόγω της υγρασίας που κατακρατά το αυτί. Το παιδί αρχικά εμφανίζει φαγούρα και αργότερα πόνο που μπορεί να συνοδεύεται από έξοδο πύου ή υγρού από το αυτί του.

Μερικοί τρόποι για να αποφύγουμε την εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά:

  • Όταν βγαίνει το παιδί από τη θάλασσα ή την πισίνα, σκουπίζουμε το εσωτερικό του αυτιού του με την άκρη μιας καθαρής πετσέτας.
  • Αποφεύγουμε να καθαρίζουμε τα αυτάκια του παιδιού με μπατονέτες, γιατί κάθε αμυχή στο δέρμα του ακουστικού πόρου μπορεί να μολυνθεί.
  • Στάζουμε μία-δύο σταγόνες καθαρό οινόπνευμα μέσα στο αυτί μετά το βραδινό μπάνιο. Το οινόπνευμα βοηθάει να στεγνώσει πλήρως το αυτί και σκοτώνει τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα.
  • Μπορείτε επίσης να φτιάξετε διάλυμα με λευκό ξύδι και καθαρό οινόπνευμα (1:2) που βοηθά ιδιαίτερα τους μικρούς κολυμβητές σε πισίνα. Στάζετε μία-δύο σταγόνες από το διάλυμα σε κάθε αυτί μετά την έξοδο από το νερό.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει γνωστή ευαισθησία στα αυτιά σε σχέση με το νερό ή τάση να μαζεύεται πολύ κερί στα αυτιά, καλό θα ήταν πριν τις διακοπές να γίνει ειδικός καθαρισμός από ωτορινολαρυγγολόγο. Επίσης, κάθε παιδί που εμφανίζει πολύ συχνές ή δύσκολα αντιμετωπίσιμες εξωτερικές ωτίτιδες πρέπει να κάνει έλεγχο για αποκλεισμό σακχαρώδους διαβήτη.

Καλές βουτιές!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.