Εσείς το …μυριστήκατε ή όχι; Διαταραχές στην όσφρηση και πώς αντιμετωπίζονται

diataraxes-sthn-osfrhsh-kai-pws-antimetwpizontai

Η γεύση είναι απόλυτα εξαρτώμενη από την όσφρηση και αν δεν λειτουργεί σωστά η μύτη, χάνεται το 90% της γεύσης.

Δες ακόμα: Διαταραχές της όσφρησης!

Υπάρχουν ειδικά κύτταρα ψηλά μέσα στη μύτη που ανιχνεύουν τις ουσίες του περιβάλλοντος και μας ενημερώνουν, μας προσελκύουν ή μας προειδοποιούν.

Η μυρωδιά του φαγητού μας ελκύει να το δοκιμάσουμε. Η οσμή καπνού ή καμένου μας προειδοποιεί ότι κάτι καίγεται. Η οσμή χαλασμένου φαγητού μας αποτρέπει να φάμε κάτι που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.

Κάθε φορά που έχετε κρυολογήσει θα θυμάστε πως όλα ήταν άγευστα και άνοστα. Η όρεξή σας επανήλθε μόνο όταν… ξεβούλωσε η μύτη.

Οι διαταραχές της όσφρησης μπορεί να εμφανίζονται με τη μορφή της ανοσμίας (πλήρης απώλεια της όσφρησης), της υποσμίας (μερική απώλεια της όσφρησης), ενώ πολύ σπάνια είναι η υπεροσμία (υπερβολική αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη οσμή).

Τις περισσότερες φορές οι διαταραχές της όσφρησης οφείλονται σε μπούκωμα της μύτης, οπότε και δεν φτάνουν οι ουσίες στα οσφρητικά νεύρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ φτάνουν, δεν δουλεύουν καλά τα νεύρα.

Μπορεί η ανθρώπινη μύτη να μην είναι όσο δυνατή είναι στα σκυλιά, αλλά καταφέρνει άριστα να μας πληροφορήσει για τη «χημική σύσταση» του περιβάλλοντος, αφού αντιλαμβάνεται και ξεχωρίζει πάνω από 5.000 διαφορετικές μυρωδιές.

Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως η «μνήμη» της όσφρησης είναι σχεδόν ανεξίτηλη, αφού μπορούμε να θυμηθούμε τη μυρωδιά από τα κουλουράκια της γιαγιάς μας που ξαναμυρίσαμε κάπου αλλού, ακόμα και δεκαετίες αργότερα!

Ο ΜΥΘΟΣ

«Έχω να μυρίσω χρόνια, έχει χαλάσει για πάντα η όσφρησή μου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Σε πολλές περιπτώσεις, η όσφρηση που έχει μειωθεί ή ακόμα και χαθεί, όμως μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως, αρκεί να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Τι να κάνετε

Αν πραγματικά έχει μειωθεί η όσφρησή σας και  είστε καπνιστής, πρέπει να κόψετε το τσιγάρο!

Η διαφορά εντός 2 εβδομάδων θα είναι εντυπωσιακή. Αν πάλι δεν καπνίζετε, ξεκινήστε πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό όρο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που θα μπορέσει να βρει γιατί δεν μυρίζετε ικανοποιητικά.

Πολλές φορές είναι κάτι απλό, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι κάτι που να θέλει χειρουργική αντιμετώπιση (π.χ. πολύποδες) ή να είναι και κάτι κακό. Μην το αναβάλλετε!

Η απώλεια της όσφρησης που διαρκεί για καιρό είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται!

Τι να μην κάνετε

Μην αμελείτε την απώλεια ή μείωση της όσφρησής σας. Ίσως να οφείλεται σε κάτι που και να μπορεί και να πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως χρόνια ρινίτιδα, πολύποδες ή ακόμα και όγκοι ρινός.

Μην στερήστε την απόλαυση των οσμών και των γεύσεων από την καθημερινή σας ζωή. Πιθανόν να μπορεί να αποκατασταθεί η όσφρησή σας με τη βοήθεια του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου.

Τι κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος

Εκτός από την εξέταση της μύτης με ενδοσκοπική όραση, ελέγχουμε το επίπεδο της όσφρησης με ειδικές εξετάσεις (οσφρητικά tests) και εντοπίζουμε το ακριβές πρόβλημα.

Ανάλογα με τα ευρήματα, καταστρώνεται και η στρατηγική της θεραπείας.

Ο έλεγχος της όσφρησης είναι πολύ ακριβής και ευαίσθητος.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.