Αντηλιακά: τι πρέπει να προσέξεις!

Είτε πηγαίνεις για το καθιερωμένο μπάνιο στην παραλία την Κυριακή είτε στη δουλειά σου καθημερινά το πρωί, είτε απολαμβάνεις μια βόλτα στα μαγαζιά το απόγευμα, το αντιηλιακό είναι πάντοτε απαραίτητο για να προστατέψεις την επιδερμίδα σου.

Δες ακόμα: Mυστικά για καλύτερη προστασία από τον ήλιο

Δεν έχει ήλιο, δεν έχει σημασία!

Δεν έχει σημασία αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος ή ηλιόλουστος, αν είναι καλοκαίρι και βρέχει ή χειμώνας και έχει ήλιο. Η οξεία μόλυνση του περιβάλλοντος και η μείωση της στοιβάδας του όζοντος καθιστούν απαραίτητη τη χρήση αντηλιακού, ώστε να προστατευτείς από τις καρκινογόνες ακτίνες, γνωστές ως UVA και UVB.

Στην αγορά θα βρεις πάρα πολλές εταιρείες και πάρα πολλά διαφορετικά είδη αντιηλιακών και σίγουρα δεν θα μπορείς να διαλέξεις, σίγουρα θα δυσκολεύεσαι να βρεις το κατάλληλο.

Εδώ συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για να λάβεις υπόψιν σου τη στιγμή της κρίσης!

  1. Πάντοτε να ελέγχεις την ημερομηνία! Όσο πιο πρόσφατη ημερομηνία παρασκευής τόσο καλύτερη θα είναι η αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Και φυσικά την ημερομηνία λήξης.
  2. Έλεξγε τα συστατικά! Απόφυγε να περιέχει το αντιηλιακό σου οξυβενζόνη, καθώς φαίνεται ότι συνδέεται με την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων. Κοίταξε για συστατικά όπως: avobenzone, titanium dioxide και zinc oxide, τα οποία μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA. 
  3. Οι UVA ακτίνες είναι εξαιρετικά βλαβερές, καθώς είναι αυτές που διαπερνούν βαθιά το δέρμα προκαλώντας καρκίνο και πρόωρη γήρανση.
  4. Οι UVB μένουν στην επιφάνεια του δέρματος και μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα, ωστόσο, είναι λιγότερο επιθετικές.
  5. Ο δείκτης προστασίας να είναι μεγαλύτερος από 30 SPF. Ο,τιδήποτε λιγότερο δεν θα σε προστατεύσει πλήρως.
  6. Water-resistant & Sweat resistant: ανθεκτικό στο νερό: είτε πρόκειται να περπατήσεις είτε να κολυμπήσεις και τα δύο είναι σημαντικό να υπάρχουν!
  7. Προτίμησε διαφορετικό για το σώμα και διαφορετικό για το πρόσωπο.
  8. Προτίμησε κρεμώδες αντιηλιακό και όχι σπρέι. Το παραδοσιακό κρεμώδες αντιηλιακό προσφέρει πλήρη κάλυψη, με το σπρέυ ενδεχομένως να χάσεις κάποια ποσότητα στην διαδρομή ενώ η εισπνοή του αντιηλιακού μέσω του ψεκασμού δημιουργεί κινδύνους.
  9. Το υψηλό κόστος δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την ποιότητα, διάλεξε το brand που εμπιστεύεσαι.

Να θυμάσαι: είναι σημαντικό να επιλέξεις το αντηλιακό σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σου. Αν δεν τον γνωρίζεις συμβουλεύσου ένα δερματολόγο για να είσαι σίγουρος/η.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.