Πώς θα αναγνωρίσω τα συμπτώματα του διαβήτη

Πώς θα αναγνωρίσω τα συμπτώματα του διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για τον σακχαρώδη διαβήτη

Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία, η οποία επιφέρει σοβαρές βλάβες σε πολλά συστήματα του σώματος ιδιαίτερα στα αγγεία και τα νεύρα.

Συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη και στατιστικά στοιχεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αναμφισβήτητα νόσημα που λαμβάνει επιδημική μορφή εξάπλωσης, καθώς η συχνότητα εμφάνισης τους σε παγκόσμιο επίπεδο πολαπλασιάσθηκε την τελευταία 15ετία.

Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές συνέπειες καθώς είναι γνωστό ότι οι επιπλοκές του διαβήτη είναι ο μεγάλος εφιάλτης των διαβητικών, με δυσμενείς επιπτώσεις στη νοσηρότητα και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Εντός των επόμενων 20 ετών η εμφάνιση του διαβήτη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 20%, καθώς η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως με ανησυχητικό ρυθμό τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 1.7 δισεκατομμύρια άτομα του συνολικού πληθυσμού της γης διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα υπερβαίνουν το ήμισυ του πληθυσμού της γης. Και σε πολλές χώρες το ποσοστό του διαβήτη ανέρχεται στο 20% όλων των ενηλίκων.

Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται προοδευτικά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ανάλογα με το βαθμό παχυσαρκίας τους. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ήμισυ όλων των διαβητικών περιπτώσεων θα εξέλειπαν εάν μπορούσε να προληφθεί η αύξηση τους βάρους στον ενήλικα πληθυσμό.

Η διπλή επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη πρόληψη του 21ου αιώνα όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής συμπεριλαμβανομένης τις δίαιτας και της μέτριας σωματικής άσκησης μπορεί να μειώσουν το κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη έως και 40-60%.

Στοιχεία που πρόσφατα αποκαλύφτηκαν από την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη δείχνουν ότι το 2003 υπήρχαν 194 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ηλικίας 29-79 ετών με διαβήτη να είναι σήμερα η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου.

Έως το 2025 θα υπάρχουν 333 εκατομμύρια άνθρωποι ή 6.3% του πληθυσμού της γης που θα πάσχουν από διαβήτη και άλλα 472 εκατομμύρια ή 9% του πληθυσμού που θα έχουν προδιάθεση για διαβήτη.

Τα παχύσαρκα άτομα με υπερβάλλον κοιλιακό λίπος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη από τα άτομα με συνολικό υπερβάλλον βάρος.

Τι είναι ο διαβήτης

O πιο απλός ορισμός του διαβήτη είναι υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην παραγωγή, αλλά και στη χρησιμοποίηση της ινσουλίνης μιας ουσίας που παράγει ο οργανισμός μας. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Όταν τρώμε μέρος της προσλαμβανόμενης τροφής εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος με την μορφή των απλών σακχάρων. Οι όροι γλυκόζη και σάκχαρο αίματος είναι ταυτόσημοι. Η γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα είναι άχρηστη αν δεν μπορούν να την προσλάβουν τα κύτταρα και να τη μετατρέψουν σε ενέργεια.

Η ινσουλίνη είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τα κύτταρα και επιτρέπει την είσοδο μέσα σε αυτά της γλυκόζης . Έτσι, τα κύτταρα παράγουν ενέργεια και λειτουργούν φυσιολογικά.

Χωρίς την επίδραση της ινσουλίνης τα κύτταρα δεν προσλαμβάνουν γλυκόζη και δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Ενώ παράλληλα ανεβαίνει η τιμή του σακχάρου στο αίμα: αυτό είναι ο διαβήτης.

Διαβήτης τύπου Ι

Στον διαβήτη τύπου Ι η παραγόμενη ινσουλίνη είναι ελάχιστη ή μηδαμινή. Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους απαντάται ωστόσο και σε ενήλικες. Περίπου 10% των ατόμων με διαβήτη πάσχει από διαβήτη τύπου Ι.

Τα συμπτώματα ποικίλουν σε ένταση και περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα υπερβολική ούρηση απώλεια βάρους και έλλειψη ενέργειας. Η συνεχής φαρμακευτική αγωγή με ημερήσιες ενέσεις ινσουλίνης είναι απαραίτητη για την επιβίωση των πασχόντων από διαβήτη τύπου Ι.

Διαβήτης τύπου ΙΙ

Στον διαβήτη τύπου ΙΙ παράγονται κάποια ποσά ινσουλίνης που πολλές φορές δεν είναι επαρκώς δραστικά. (ινσουλινοαντίσταση).

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες απαντάται, ωστόσο, με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα και σε παιδία. Καθώς ορισμένοι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ δεν παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα, δεν διαγιγνώσκονται παρά μόνο αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της νόσου όταν έχουν ήδη εμφανιστεί διάφορες διαβητικές επιπλοκές.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ συνήθως ελέγχεται με δίαιτα άσκηση και από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθεί να γίνουν ενέσεις ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ ευθύνεται για περισσότερο από 90% των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως.

Πώς διαγιγνώσκεται ο διαβήτης;

Η διάγνωση του διαβήτη στηρίζεται τόσο στα συμπτώματα ενός ατόμου όσο και στην ανεύρεση υψηλών τιμών σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Τα τυπικά συμπτώματα του διαβήτη είναι η αυξημένη δίψα η μεγάλη παραγωγή ούρων η απώλεια βάρους (ενώ δεν ακολουθείται δίαιτα για αδυνάτισμα) και ενδεχομένως συχνές λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι αυτές οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως τον διαβήτη τύπου Ι (νεανικό τύπο) και πολύ λιγότερο ή καθόλου στο διαβήτη τύπου ΙΙ (παχύσαρκα άτομα μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας).

Συμπτώματα του διαβήτη τύπου ΙΙ

Τα συμπτώματα των ατόμων με διαβήτη τύπου ΙΙ είναι πρακτικά τα ίδια, αν και πολύ ηπιότερα με τα συμπτώματα των ατόμων με διαβήτη τύπου Ι.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με ήπιο διαβήτη τύπου ΙΙ δεν έχουν συμπτώματα και η διάγνωση του διαβήτη γίνεται στα πλαίσια τυχαίου ελέγχου.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου ΙΙ όταν υπάρχουν είναι:

  • Αίσθημα κόπωσης
  • Πολυφαγία
  • Μικρή απώλεια βάρους
  • Πολυουρία και αίσθημα δίψας
  • Διαταραχές στην όραση
  • Ευπάθεια σε μερικές λοιμώξεις.

Η υπεργλυκαιμία ερεθίζει τα περιφερικά νεύρα και τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αίσθημα καύσου, μουδιάσματα, βελονιές στα πόδια, κράμπες στις γάμπες και δυσφορία στα πόδια όταν αυτά έρχονται σε επαφή με τα κλινοσκεπάσματα.

Επίσης, ενδέχεται ο χρόνος επούλωσης μιας πληγής ή ο χρόνος αποδρομής μιας λοίμωξης να είναι μεγαλύτερος στα άτομα με διαβήτη σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου αίματος;

Φυσιολογικές είναι οι τιμές σακχάρου νηστείας που είναι μικρότερες από 100 mg/dl, ενώ ως φυσιολογικές για άλλες ώρες της ημέρας (π.χ. δύο ώρες μετά το φαγητό ή πριν το γεύμα ή το δείπνο) θεωρούνται οι τιμές που είναι μικρότερες από 140 mg/dl. Με σάκχαρο νηστείας >126 τίθεται η διάγνωση του διαβήτη.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.