Όταν οι αιμορροΐδες γίνονται ενοχλητικές…

aimoroides

Οι αιμορροΐδες είναι φυσικοί σχηματισμοί που διατελούν συγκεκριμένο ρόλο στις λειτουργίες του οργανισμού και αποτελούν μέρος του σώματός μας. Όταν όμως για κάποιο λόγο διογκωθούν ή ερεθιστούν, αρχίζουν να δυσλειτουργούν, με αποτέλεσμα να προκαλείται η αιμορροϊδική νόσος. Μιλήσαμε με τον Γενικό Χειρουργό κ. Αρχοντοβασίλη Φώτη και μας εξήγησε τις συνέπειες της αιμορροϊδικής νόσου στην καθημερινότητα ενός ασθενή και ποιες θεραπευτικές επιλογές έχει για να απαλλαγεί οριστικά από αυτές.

Κύριε Αρχοντοβασίλη, καταρχάς τι είναι οι αιμορροΐδες;

Αιμορροΐδες έχουν όλοι οι άνθρωποι. Έχουν συγκεκριμένο ρόλο στη διαδικασία της αφόδευσης και στον μηχανισμό της εγκράτειας. Όταν όμως οι αιμορροΐδες φουσκώσουν και αρχίσουν να δυσλειτουργούν, τότε παραβλάπτεται ο φυσιολογικός τους ρόλος και δημιουργείται η αιμορροϊδοπάθεια.

Τι νιώθει ένας ασθενής με αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδική νόσος διατρέχει με υφέσεις και εξάρσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εμφανιστούν μερικά από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κάποιος. Ο πόνος μπορεί να είναι βασανιστικός και πολυήμερος, η αιμορραγία μεγάλη και καθημερινή, ενώ θρομβώσεις, έλκη, πρόπτωση και φλεγμονές μπορεί να εμφανιστούν ως επιπλοκές της νόσου.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου και εν τέλει η ίδια η νόσος;

Όταν η νόσος ξεπεράσει το πρώτο από τα τέσσερα στάδια, τότε η οριστική θεραπεία είναι μόνο χειρουργική. Η κλασική χειρουργική εκτομή των αιμορροΐδων μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία αλλά προσφέρει άπλετο μετεγχειρητικό πόνο, κάτι που κάνει τους ασθενείς να μην αποφασίζουν την επέμβαση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια στα πρώτα στάδια, να καταφεύγουν σε κάθε είδους αλοιφές, χάπια και γιατροσόφια και η νόσος να εξελίσσεται και να ταλαιπωρεί πολύ τους ασθενείς.

Υπάρχει, λοιπόν, κάποια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας;

Τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, η τεχνική LHP, που αντιμετωπίζει την αιμορροϊδική νόσο με την τεχνολογία Laser. H μέθοδος, που πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς πρωκτού, είναι εντελώς ανώδυνη, αναίμακτη και με ταχύτατη ανάρρωση. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο μέσα σε μόλις δύο ώρες μετά το χειρουργείο, με πλήρη δραστηριότητα επιστρέφοντας στην εργασία του την επόμενη κιόλας ημέρα.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αιμορροΐδες τους;

Πλέον, υπάρχει πραγματικά ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου, που τόσο σας ταλαιπωρεί. Μην αφήνετε άλλο τα ταμπού της πρωκτικής νόσου να καθυστερούν τη θεραπεία σας. Ελάτε να μας συμβουλευτείτε και να προγραμματίσετε την επάνοδο σας στη φυσιολογική ζωή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.