Τι δείχνει μια βραχνή φωνή και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Η φωνή του κάθε ανθρώπου αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο της προσωπικότητάς του και θεμελιώδη λίθο της ανθρώπινης επικοινωνίας. Το αντίκτυπο που μπορεί επομένως να έχει μια διαταραχή της φωνής στην ζωή και την καθημερινότητά μας είναι πολύ σημαντικό.

Δες ακόμα: Διαταραχές Φωνής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γι’ αυτό μιλήσαμε με τον κ. Ζήση Αθανάσιο – ΩΡΛ, ο οποίος μας εξήγησε τι μπορεί να σημαίνει μια βραχνάδα στη φωνή και πότε πρέπει να ανησυχήσεις και να απευθυνθείς σε γιατρό.

Κύριε Ζήση, τι εννοούμε με τον όρο “διαταραχές φωνής’’;

Οι διαταραχές της φωνής είναι δυνατόν να αφορούν είτε το χρώμα της φωνής (αλλαγή της χροιάς-βραχνάδα) είτε την ένταση και την διάρκειά της (εύκολη κούραση, μειωμένη ένταση) και μπορεί να οφείλονται σε ένα πλήθος παραγόντων.

Η πιο συχνή διαταραχή είναι η αλλοίωση της φωνής στα πλαίσια κάποιου κρυολογήματος, όπου οι φωνητικές χορδές διογκώνονται και χάνουν την φυσιολογική τους ελαστικότητα με αποτέλεσμα η φωνή να βραχνιάζει. Η κατάσταση αυτή συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες με ξεκούραση της φωνής και ενυδάτωση.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό ένας ασθενής;

Μια βραχνάδα που επιμένει πάνω από 10-15 ημέρες χρειάζεται οπωσδήποτε διερεύνηση από ιατρό ΩΡΛ με ενδοσκόπηση του λάρυγγα.

Πού μπορεί να οφείλονται τα επίμονα συμπτώματα βραχνάδας;

Η επίμονη βραχνάδα μπορεί να οφείλεται σε:

1Δυσκολία στο κλείσιμο των φωνητικών χορδών

Αυτή η δυσκολία μπορεί να προκαλείται από κάτι που παρεμβάλλεται ανάμεσά τους, όπως τα οζίδια (κάλοι) και οι πολύποδες. Τα παραπάνω δημιουργούνται από την κακή χρήση της φωνής. Μπορεί, επίσης, αν και πιο σπάνια, να οφείλεται σε διαταραχή της κίνησής τους λόγω βλάβης των αντίστοιχων νεύρων.

2Αλλοίωση της σύστασης των φωνητικών χορδών

Αυτή δημιουργείται συνήθως σε καπνιστές και μπορεί να αφορά είτε πρήξιμο των φωνητικών χορδών είτε την παρουσία κάποιας πιο σοβαρής βλάβης (καρκίνος).

3. Κακή τοποθέτηση της φωνής

Η φωνή δεν έχει την φυσιολογική της προβολή στα αντηχεία του προσώπου, με αποτέλεσμα να χάνει το φυσιολογικό της χρώμα και να ακούγεται αδύναμη και βραχνή.

Συνήθως παρατηρείται σε άτομα που κάνουν κατάχρηση και κακή χρήση της φωνής, με χαρακτηριστικό στοιχείο τη μυϊκή ένταση (σφίξιμο) στην περιοχή του λαιμού και του αυχένα.

Τα άτομα αυτά συνήθως παραπονιούνται ότι η φωνή τους κουράζεται και «κλείνει» εύκολα. Η λαρυγγοσκόπηση στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να δείξει παχύνσεις των φωνητικών χορδών λόγω της κακής χρήσης της φωνής ή ακόμη και να είναι φυσιολογική.

4Μη επαρκής στήριξη της φωνής

Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αέρα για τη σωστή παραγωγή της φωνής. Παρατηρείται σε κακή γενική κατάσταση του οργανισμού, σωματική και ψυχική κόπωση.

Πώς προλαμβάνεται η βραχνάδα στη φωνή;

Στην πλειοψηφία τους οι διαταραχές της φωνής μπορούν τόσο να προληφθούν όσο και να θεραπευτούν με την σωστή χρήση και καλή υγιεινή της φωνής.

Η σωστή χρήση έγκειται κυρίως στην ύπαρξη ικανής ποσότητας αέρα κατά την φώνηση. Συνιστάται αργή και σταθερή ομιλία με προσοχή στην άρθρωση των συμφώνων.

Η καλή υγιεινή σε γενικές γραμμές αφορά την αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων (κάπνισμα, αλκοόλ), την επαρκή ενυδάτωση, καθώς και την αποφυγή έντονης χρήσης της φωνής σε θορυβώδες περιβάλλον όπου δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος της έντασής της.

Κύριε Ζήση, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές φωνής;

Η αντιμετώπιση των διαταραχών της φωνής πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα με γνώμονα τις φωνητικές ανάγκες του κάθε ασθενούς. Μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις εκγύμνασης και σωστής χρήσης του φωνητικού οργάνου (λογοθεραπεία – φωνοθεραπεία), ενώ σε ύπαρξη παθολογίας στις φωνητικές χορδές (πολύποδες – ύποπτες βλάβες κτλ.) μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.