Τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

Η περίοδος των εξετάσεων για μαθητές και φοιτητές ξεκίνησε και πλέον καλούνται όλοι να κάνουν έναν σύντομο απολογισμό της σχολικής χρονιάς που πέρασε. Το άγχος δεν θα μπορούσε να λείπει αυτές τις μέρες, το ίδιο και η πνευματική κόπωση, γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα παιδιά να αναπληρώνουν άμεσα τις δυνάμεις που έχασαν, μέσω της σωστής διατροφής και της σωματικής ξεκούρασης. Αυτή είναι άλλωστε η περίοδος που όλοι οι μαθητές επιδιώκουν να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Πέρα από τη μελέτη που απαιτείται, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή του παιδιού κατά την περίοδο των εξετάσεων. Οι τροφές που καταναλώνει ένας μαθητής μπορούν να τον βοηθήσουν να αποδώσει καλύτερα, να αυξήσει τη μνήμη του αλλά και τη συγκέντρωσή του. Επίσης, δεδομένου ότι κατά την περίοδο των εξετάσεων ένα παιδί καταναλώνει πολλή ενέργεια και βρίσκεται σε πνευματική εγρήγορση, καλό είναι η ενέργεια που χάνεται να αναπληρώνεται άμεσα και με φυσικό τρόπο.

Πρωινό για ενέργεια και εγρήγορση

Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική θρεπτική αξία του πρωινού. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και γι’ αυτό κανείς δεν θα πρέπει να το παραλείπει. Ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο, δίνει στον οργανισμό ενέργεια και βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, συστατικά άκρως απαραίτητα για τις καλές σχολικές επιδόσεις.

Μαύρη σοκολάτα για διαύγεια και τόνωση

Η μαύρη σοκολάτα χαρίζει στον οργανισμό του μαθητή τη γλυκόζη που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ τονώνει την διαύγεια και διατηρεί το μυαλό καθαρό. Ένας ακόμη τρόπος να εξασφαλιστεί η γλυκόζη στον οργανισμό είναι και το μέλι. Το μέλι έχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Να θυμάστε ότι τίποτε δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ξηροί καρποί για ενέργεια και δύναμη

Και οι ξηροί καρποί αποτελούν σπουδαίο αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε. Αρκεί μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση για να λάβει κανείς την ενέργεια που χρειάζεται.

Φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες και δυνατό ανοσοποιητικό

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής ενός μαθητή καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία παρέχουν στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Επίσης, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν την υγεία.

Νερό για ενυδάτωση και καλύτερη μνήμη

Φυσικά, το νερό δρα εξίσου ευεργετικά στην εγκεφαλική λειτουργία, στη βελτίωση της μνήμης και στη συγκέντρωση. Η ενυδάτωση του οργανισμού προλαμβάνει την αδύναμη μνήμη, τους πονοκεφάλους αλλά και άλλες ψυχοκινητικές διαταραχές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάστε ότι θα πρέπει να τηρούνται όλα με μέτρο, καθώς οι υπερβολές μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Καλό είναι τις ημέρες των εξετάσεων, οι οικογένειες να έχουν διασφαλίσει ένα ήρεμο περιβάλλον για τα παιδιά τους, χωρίς εντάσεις και πίεση. Και μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας πόσο υπερήφανοι είστε γι’ αυτά ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

 

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.