Τι προσφέρει το περπάτημα στην υγεία μας

Τι προσφέρει το περπάτημα στην υγεία μας

Τι προσφέρει το περπάτημα στην υγεία μας

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές υποχρεώσεις μας συχνά αποτελούν τροχοπέδη στην ενασχόλησή μας με τον εαυτό μας και γενικότερα, με την υγεία μας.

Όσο απασχολημένοι κι αν είμαστε, ωστόσο, οφείλουμε να βρούμε λίγο χρόνο για εμάς και το σώμα μας…

Το περπάτημα είναι μία συνήθεια που όλοι μας μπορούμε να υιοθετήσουμε, αρκεί να το θέλουμε. Τα οφέλη του για τον οργανισμό μας είναι πολλά και αξιοσημείωτα.

Αρχικώς, αξίζει να αναφέρουμε ότι το περπάτημα ωφελεί την καρδιά. Αρκεί να περπατάμε μισή ώρα την ημέρα για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να απομακρύνουμε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Φυσικά, σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς μας παίζει και η διατροφή μας, γι’ αυτό ένας συνδυασμός καθημερινού περπατήματος (κατά προτίμηση στη φύση) και υγιεινής διατροφής μπορεί να μας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το περπάτημα βοηθά, γενικότερα, στην καλύτερη λειτουργία εσωτερικών συστημάτων όπως το γαστρεντερικό. Όταν το περπάτημα πραγματοποιείται στη φύση παρατηρούνται πολλαπλά οφέλη και στον ψυχολογικό τομέα. Η επαφή με τη φύση, το περπάτημα στον καθαρό αέρα και η αίσθηση της ελευθερίας που σου δίνει η συνήθεια αυτή, απομακρύνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτιώνουν έτσι, την καλή διάθεση και την αισιοδοξία.

Επίσης, το περπάτημα στον καθαρό αέρα μπορεί να μας βοηθήσει στο να λαμβάνουμε σωστότερες αποφάσεις για τη ζωή μας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να περιορίσουν την καθιστική ζωή και να αρχίσουν να ασκούνται.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στον οργανισμό μας είναι:

Το περπάτημα που γίνεται σε καθημερινή βάση αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες και η σωματική κόπωση. Ως εκ τούτου, βελτιώνεται η άμυνα του οργανισμού, απομακρύνεται η πιθανότητα να κρυολογήσει ένα άτομο, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και στην πνευματική  και νευρολογική υγεία του ατόμου, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος και απομακρύνεται η οστεοπόρωση.

Η συνεισφορά του στην υγεία της καρδιάς έχει ήδη αναλυθεί παραπάνω. Το περπάτημα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, συντελεί στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Φυσικά, όταν γίνεται σε καθημερινή βάση μπορεί να συντελέσει και στη μείωση του σωματικού βάρους και στην αύξηση της αντοχής, ενώ δυναμώνει τα κάτω αλλά και τα άνω άκρα. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι  όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται πάντα σε συνδυασμό με την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.