Τι να κάνεις αν παρατηρήσεις σημάδια αραίωσης στα μαλλιά σου

Η στιγμή που παρατηρείς την πρώτη αραίωση ή τις περισσότερες από το κανονικό πεσμένες τρίχες στο μπάνιο, είναι που παθαίνεις το πρώτο σοκ. Αν έχεις νιώσει αυτό το φόβο, είναι καιρός να μάθεις από το doctoranytime κάποια μικρά και απλά βήματα για να τον ξεπεράσεις.

Δες ακόμα: Θεραπείες τριχόπτωσης και τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

1.Μην ξεχνάς πως δεν είσαι ο/η μόνη/η που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα

Αν νομίζεις πως είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που σε μικρή (ή και μεγαλύτερη) ηλικία αντιμετωπίζει προβλήματα με την τριχόπτωση, μάλλον κάνεις λάθος. Τα ποσοστά και οι αριθμοί τριχόπτωσης τόσο σε νέους άντρες αλλά και γυναίκες (60% των περιστατικών είναι άντρες ενώ 40% είναι γυναίκες) είναι αρκετά αυξημένα, που σημαίνει ότι δεν συμβαίνει κάτι στο σώμα σου που δεν έχει ξανσυμβεί σε άλλους ή που η επιστήμη δεν έχει ερευνήσει.

2.Δες έναν Δερματολόγο άμεσα

Οι εικασίες που κάνουμε όλοι μας όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι ένας από τις χειρότερους τρόπους αντιμετώπισης του. Οι γνώμες και οι συμβουλές από φίλους που δεν είναι γιατροί, οι κινδυνολογίες στο διαδίκτυο αλλά και η δική μας φαντασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο στρες (άρα και επιδείνωση του προβλήματος της τριχόπτωσης) αλλά και λανθασμένους χειρισμούς του προβλήματος (φυσικές θεραπείες που προσφέρουν άμεση αποκατάσταση των μαλλιών κ.α.).
Ο εξειδικευμένος δερματολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να σου δώσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης και έπειτα ειδικές οδηγίες για την θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσεις.

3.Μην διστάσεις μια επίσκεψη στον Ψυχολόγο

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η τριχόπτωση δεν οφείλεται στην κληρονομικότητα ή στη διατροφή. Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την τριχόπτωση λόγω έντονου στρες, άγχους ή και στεναχώριας.
Μετά την επίσκεψή σου στον Δερματολόγο, και αφού καταλήξει πως πράγματι φταίνε ψυχολογικοί παράγοντες για την τριχόπτωση σου, τότε ίσως ήρθε η ώρα για ένα ραντεβού με Ψυχολόγο. Αυτό θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις αγχώδεις διαταραχές ή απλά να συζητήσεις με έναν ειδικό τα προβλήματα που σε απασχολούν και σε στεναχωρούν, ώστε αυτά να μην εκδηλώνονται στο σώμα σου.

4.Έλεγξε τον θυρεοειδή σου

Σε περίπτωση που ο Δερματολόγος αναφέρει πως υπάρχει πιθανότητα το πρόβλημα της τριχόπτωσης να ευθύνεται στον θυρεοειδή, τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον Ενδοκρινολόγο. Ο θυρεοειδής, αν και έχει συνδεθεί με συμπτώματα όπως η αύξηση ή η απώλεια σωματικού βάρους, έχει και ως σύμπτωμα την τριχόπτωση. Το καλό είναι πως με ειδική θεραπεία τα συμπτώματα του θυρεοειδή μπορούν να αποφευχθούν.

5.Τήρησε τη θεραπεία σου

Ο Δερματολόγος και οι υπόλοιποι γιατροί που θα χρειαστεί να συμβουλευτείς θα σου δώσουν ειδικές ιατρικές θεραπείες για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Αν και η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα εύκολα θεραπεύσιμο, η συνεπής τήρηση του προγράμματος και των οδηγιών του γιατρού είναι ο μόνος τρόπος που η υγιής τριχοφυΐα μπορεί να επανέλθει.

Νομίζεις πως αρχίζεις και έχεις σημάδια αραίωσης ή τριχόπτωσης; Κάνε το τεστ του doctoranytime για να μάθεις!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.