Τι είναι οι αιμορροΐδες;

aimorroides

Οι αιμορροΐδες είναι μικρές φλέβες στο χαμηλότερο σημείο του ορθού και του πρωκτού. Μερικές φορές το τοίχωμα αυτών των αιμοφόρων αγγείων τεντώνεται τόσο έντονα, ώστε οι φλέβες να φουσκώνουν και να προκαλούν ενόχληση, ειδικά κατά την αφόδευση.

Δες ακόμα: Διαταραχές πρόσληψης τροφής: Πώς να τις αναγνωρίσεις

Όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και φουσκώνουν μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια.

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροϊδών

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο ορθό, σε σημείο που δεν είναι ορατές στον ασθενή και σπάνια προκαλούν δυσφορία. Η αιμορραγία μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμά τους.

Περιστασιακά, η πίεση μπορεί να ωθήσει μια εσωτερική αιμορροΐδα μέσα από το πρωκτικό άνοιγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται λόγος για «πρόπτωση» έξω από τον πρωκτό, η οποία συνοδεύεται από πόνο και αιμορραγία.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλά περισσότερα νεύρα που αισθάνονται πόνο, έτσι τείνουν να προκαλούν αίσθηση πόνου και καψίματος, καθώς και αιμορραγία.

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, δίνοντάς της μωβ ή μπλε χρώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται λόγος για θρόμβωση, η οποία συνοδεύεται από πόνο και αρκετό κνησμό, καθώς επίσης κι από αιμορραγία.

Ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους, οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε:

Πρώτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.

Δευτέρου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν αυτής.

Τρίτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.

Τετάρτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.