Τα τελευταία νέα για τον ιό του HIV!

νέο γονίδιο για τον ιό του HIV

Νέο γονίδιο ασπίδα κατά του Aids

Ένα νέο γονίδιο αναμένεται να αποτελέσει την ασπίδα κατά του Aids που εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μάχονται να ανακαλύψουν. Όπως φαίνεται η απάντηση έρχεται από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και συγκεκριμένα, από το τμήμα Λοιμωδών Νόσων, οι ερευνητές του οποίου αποκάλυψαν πως υπάρχει γονίδιο το οποίο βάζει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, το γονίδιο αυτό καλείται MX2 και έχει την ιδιότητα να επεμβαίνει στον τρόπο που ο ιός του HIV ελέγχει τα ανθρώπινα κύτταρα. Έτσι, το γονίδιο καταφέρνει να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού στο σώμα.

Το νέο αυτό γονίδιο αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανακάλυψη νέου τύπου θεραπειών (χωρίς τη χρήση τοξικών φαρμάκων) της εν λόγω ασθένειας που ταλανίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη με έμφαση την Αφρική, που φιλοδοξούν να ενεργοποιήσουν την άμυνα του οργανισμού ώστε να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τον ιό.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, καθώς μέχρι σήμερα γνώριζαν πολύ λίγα πράγματα για το γονίδιο MX2. Πλέον, βλέπουν ότι το γονίδιο αυτό θα έχει στο μέλλον, και μετά από αρκετές δοκιμές, αποτελεσματική δράση κατά του ιού.

Το βρετανικό πείραμα είχε ως εξής: Οι ερευνητές πειραματίστηκαν εισάγοντας τον ιό του HIV σε δύο ομάδες ανθρώπινων κυττάρων. Στην πρώτη ομάδα ενεργοποίησαν το γονίδιο ΜΧ2, ενώ στη δεύτερη όχι. Στη δεύτερη ομάδα, με το απενεργοποιημένο γονίδιο ΜΧ2 ο ιός εξαπλώθηκε σε όλα τα κύτταρα γρήγορα, ενώ στην πρώτη, η οποία είχε ενεργοποιημένο το γονίδιο ΜΧ2 ο ιός δεν εξαπλώθηκε, καθώς δεν ήταν σε θέση να αντιγράψει τον εαυτό του και να επεκταθεί.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν και ευελπιστούν ότι στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα μιμηθούν τη διαδικασία που τελεί το γονίδιο ΜΧ2 και θα εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό. Ήδη οι πάσχοντες από τη νόσο σήμερα μετρούν 35,5 εκατ. ασθενείς και αν και το προσδόκιμο ζωής των νοσούντων νέο γονίδιο για τον ιό HIVέχει αυξηθεί με τη χορήγηση φαρμάκων που βελτιώνουν το ανοσοποιητικό των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, δεν παύουν να έχουν σημαντικές και ανεπιθύμητες παρενέργειες που εμποδίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επιπλέον, με τη χρόνια λήψη των εν λόγω φαρμάκων αναπτύσσεται σταδιακά αντίσταση του ιού και έτσι, παύει να εμποδίζεται η εξάπλωσή του.

Ανακάλυψη νέου επικίνδυνου στελέχους του ιού

Τα τελευταία νέα υγείας που έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Σουηδίας Lund είναι δυσοίωνα ως προς την επιδημιολογία και την εξέλιξη της νόσου. Ένα νέο πιο επιθετικό στέλεχος του ιού HIV που ανακαλύφθηκε στη Δυτική Αφρική προκαλεί γρηγορότερη εξέλιξη της νόσου με άμεση εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιού.

Το στέλεχος λέγεται Α3/02 και ανακαλύφθηκε το 2011. Μέχρι τώρα απαντάται κυρίως στη Δυτική Αφρική. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από το νέο-ανακαλυφθέν στέλεχος του ιού τείνουν να εμφανίζουν Aids μέσα σε 5 χρόνια από τη μόλυνση, ενώ από τα υπόλοιπα στελέχη η περίοδος αυτή διαρκεί περίπου 7,5 χρόνια. Δηλαδή, κατά μέσο όρο ο ασθενής θα εκδηλώσει τον ιό 2,5 χρόνια νωρίτερα από ό, τι συνήθως.

Τα καλά νέα είναι ότι τα υπάρχοντα φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς, από οποιοδήποτε στέλεχος κι αν έχουν μολυνθεί.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα στελέχη τα οποία δημιουργούνται από συνδυασμούς διαφορετικών DNA προκαλούν πιο επιθετική μορφή της νόσου. Υπάρχουν δύο τύποι HIV: ο HIV-1 και ο HIV-2. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κι άλλοι υπο- τύποι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός του HIV μπορεί να μεταλλαχθεί μέσα στο ίδιο μολυσμένο άτομο.

Άλλα στελέχη του ιού

Ένα άτομο περνάει από το να είναι φορέας του ιού HIV στο να έχει Aids όταν το κύτταρο CD4, λευκό αιμοσφαίριο που μάχεται ενάντια στον ιό, πέσει κάτω από το 200. Περίπου 35.5 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό του HIV, έναν ιό που καταστρέφει την φυσική άμυνα του οργανισμού και οδηγεί σε επιπλοκές όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η διάρροια και οι κακοήθεις όγκοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν και το επικίνδυνο στέλεχος έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Δυτική Αφρική, δεν αποκλείεται να μεταφερθεί γρήγορα και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω των μεταναστών.

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.