Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα με τον κορωνοϊό τώρα που ξεκινούν τα σχολεία

Επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων και ειδικοί και κυβέρνηση κατέληξαν στην ημερομηνία που θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία φέτος: την 14η Σεπτεμβρίου.

Φέτος στα σχολεία κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας προστασίας από όλους τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Μάλιστα, συμφωνήθηκε η παροχή των μασκών στα σχολεία από την περιφέρεια.  

Στόχος όλων ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει η αποφυγή της διασποράς του COVID-19 και ειδικά, σε άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου. 

Τα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, η αποφυγή της άσκοπης μετακίνησης, ο περιορισμός του συνωστισμού και των συγκεντρώσεων (ακόμη κι αν πρόκειται για στενούς συγγενείς που διαμένουν σε διαφορετικό σπίτι από εμάς) και η ευρεία χρήση μάσκας είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που αν τηρηθούν περιορίζουν αρκετά τον κίνδυνο νόσησης. 

Είναι σημαντικό οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους πριν κιόλας από το ξεκίνημα του σχολείου για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν, βοηθώντας τα να αντιληφθούν το λόγο που πρέπει να ληφθούν αλλά και τον τρόπο.

Τα βασικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν ακόμη και οι λιλιπούτειοι μαθητές είναι:

  • Πλένουμε χέρια με σαπούνι και νερό τακτικά
  • Δεν αγγίζουμε στόμα, μάτια, μύτη, αφτιά
  • Σκουπίζουμε τη μύτη μας με χαρτομάντιλο και στη συνέχεια το πετάμε
  • Αποφεύγουμε την κοινή χρήση αντικειμένων με τους συμμαθητές μας
  • Φοράμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Προσπαθούμε να μην αγγίζουμε τη μάσκα στην μπροστινή επιφάνεια, αλλά να την βγάζουμε κρατώντας την από τα κορδονάκια

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό, ώστε να μην νιώθουν άγχος ή φόβο. Οι γονείς εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς θα πρέπει να τους εξηγήσουν με ηρεμία και να τους καθησυχάσουν. Μια κρίση είναι και θα περάσει. Αν προσπαθήσουμε, όσο μπορεί ο καθένας- φυσικά και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να τηρηθούν κανόνες από μικρά παιδιά, που ακόμη και οι ενήλικες εφαρμόζουν λανθασμένα- θα καταφέρουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα έως ότου βρεθεί μια λύση. 

Μαζί με τα σχολεία ξεκινούν και οι δραστηριότητες των παιδιών, γι’ αυτό καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι από νωρίς για όσα θα χρειαστούν κατά την εγγραφή τους τόσο στο σχολείο όσο και στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Για το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο, τη συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες αλλά και τη συμμετοχή στο μάθημα της γυμναστικής θα χρειαστεί να προσκομίσετε ιατρική βεβαίωση. Για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή, σας εξασφαλίσαμε τη βεβαίωση που χρειάζεστε. Δείτε εδώ πώς θα τη λάβετε. 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.