Συμπτώματα αναιμίας και αναιμία κύησης

Συμπτώματα αναιμίας και αναιμία κύησης

H αναιμία είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο και μια από τις συχνότερες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Tο πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Πράγματι, η αναιμία είναι συχνότερη μεταξύ των φτωχών γυναικών και επηρεάζεται από τις διαιτητικές συνήθειες. Η αναιμία, λοιπόν, αποτελεί συνηθισμένο πρόβλημα που επιτείνεται στη διάρκεια της κύησης και είναι συνδεδεμένη με την κακή διατροφή και την έλλειψη αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής.

Για πραγματική αναιμία στην κύηση μιλάμε όταν οι τιμές της αιμοσφαιρίνης (Hb) είναι κάτω από 10-11 g/dL. Τιμές Hb κάτω από 6 g/dL θεωρούνται επικίνδυνες για τη μητέρα και σχετίζονται με κακό περιγεννητικό αποτέλεσμα.

H σοβαρή αναιμία αποτελεί αιτία αυτόματων εκτρώσεων, ενδομήτριου θανάτου, προωρότητας και χαμηλού βάρους γέννησης. H αναιμία στη διάρκεια της κύησης είναι συνήθως σιδηροπενική ή μεγαλοβλαστική (από έλλειψη φυλλικού οξέος), αλλά μπορεί να είναι και συνδυασμός αιτίων.

H κύηση που συνδυάζεται με σοβαρή αναιμία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υψηλού κινδύνου, διότι συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο. H πρόληψη της αναιμίας μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη μητρική και τη νεογνική θνησιμότητα.

Φυσιολογική αναιμία της κύησης

Kατά την κύηση, λόγω της μικρότερης αύξησης του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της μεγαλύτερης αύξησης του όγκου του πλάσματος (του υγρού στοιχείου του αίματος) παρατηρείται μικρή πτώση της αιμοσφαιρίνης. H αύξηση του όγκου του πλάσματος είναι μεγαλύτερη στην πολύδυμη κύηση και έτσι, εκεί μπορεί να παρατηρηθεί μεγαλύτερη “αναιμία”.

Η φυσιολογική πτώση της αιμοσφαιρίνης, που παρατηρείται στη διάρκεια της κύησης, ονομάζεται φυσιολογική  αναιμία της κύησης. Η απουσία της φυσιολογικής αναιμίας φαίνεται ότι προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις. Πράγματι, φάνηκε ότι οι γυναίκες με αυξημένη τιμή αιμοσφαιρίνης, κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη, βρίσκονται σε αυξημένο (περίπου διπλάσιο) κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου, με πρόωρα και μικρά για την ηλικία κύησης έμβρυα. Ωστόσο, στη διάρκεια της κύησης παρατηρείται, επίσης, αυξημένη αιμοποιητική δραστηριότητα που οφείλεται σε ορμονικούς και άλλους παράγοντες και εκφράζεται με αύξηση του αριθμού των παραγόμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.