Ποια είναι η σωστή διατροφή για μία θηλάζουσα μαμά;

Η σωστή διατροφή κατά το θηλασμό

Η σωστή διατροφή κατά το θηλασμόΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την πορεία ανάπτυξης του μωρού αλλά και για τη μητέρα. Η διατροφή της μητέρας καθώς και οι συνήθειές της θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και η ίδια θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες στη διατροφική της καθημερινότητα. Ποια, όμως, είναι η σωστή διατροφή για μία θηλάζουσα μαμά;

Η περίοδος του θηλασμού είναι η σημαντικότερη, καθώς είναι η πρώτη περίοδος ζωής του μωρού και η μητέρα μέσω του θηλασμού καλείται να θωρακίσει τον οργανισμό του και να βοηθήσει στη βέλτιστη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και νευρικού του συστήματος.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τροφή που καταναλώνει η μητέρα, σε συνδυασμό με τις συνήθειές της (κάπνισμα, αλκοόλ) μπορούν να βλάψουν το μωρό και να καθυστερήσουν την ανάπτυξή του. Επίσης, αποτελούν την αιτία για την οποία μπορεί να γκρινιάζει συνεχώς, να κλαίει και να συμπεριφέρεται σαν να πονάει. Τι θα πρέπει να τρώει και τι να αποφεύγει μία νέα μαμά κατά την περίοδο του θηλασμού;

Αρχικώς, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγει το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, διότι αρκετό ποσοστό από το αλκοόλ περνάει μέσα στο γάλα και έτσι, φτάνει στο παιδί προκαλώντας διαταραχές στο νευρικό του σύστημα. Τις ίδιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει και το κάπνισμα, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή και στη νευρολογική του ανάπτυξη. Ο καφές είναι ένα αφέψημα που κατά την περίοδο του θηλασμού πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση και με μέτρο. Η καφεΐνη είναι δυνατό να προκαλέσει εκνευρισμό στο παιδί. 

Τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και σταδιακά, καθώς κάποια βρέφη παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και εκδηλώνουν δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις, κολικούς, τακτικούς εμετούς και αιμορραγικές κενώσεις. Οι αλλεργιογόνες ουσίες εισέρχονται στο μητρικό γάλα μέσω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Εξίσου, ευαίσθητα σε αλλεργίες καθίστανται τα παιδιά όταν η μητέρα καταναλώνει ξηρούς καρπούς και ειδικά, φιστίκια.

Τα καυτερά φαγητά ή η γεύση του σκόρδου μπορεί να είναι πολύ έντονα και να προκαλούν ενόχληση ή αποστροφή στα μωρά. Και τα εσπεριδοειδή μπορεί να διεγείρουν αρνητικά το γαστρεντερικό σύστημα ενός βρέφους, λόγω της οξύτητάς τους. Αν η μητέρα καταναλώνει συχνά όξινα μπορεί να προκαλέσει στο παιδί νευρικότητα ή κνησμό. Η μέντα και ο δυόσμος θεωρείται από πολλούς ότι μειώνει την ποσότητα του γάλακτος, ενώ και το ψάρι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Ο τόνος θεωρείται ο πιο επικίνδυνος για πρόκληση αλλεργιών.

Γενικότερα, μία θηλάζουσα μαμά δεν χρειάζεται να είναι υπερβολική και να τρέφεται σαν να είναι ασθενής. Αρκεί μονάχα να είναι προσεκτική και παρατηρητική απέναντι στη συμπεριφορά του παιδιού της μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Η ισορροπημένη διατροφή θα χαρίσει τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος υγεία και θα εξασφαλίσει την ενέργεια και τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.